Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η θετική ενέργεια των κεριών

Το χειμώνα νιώθουμε συνήθως έντονη ανάγκη για περισσότερο φως και φυσικά για ζέστη. Τα κεριά μπήκαν στα σπίτια μας άσχετα με το ηλεκτρικό ρεύμα.  Με τη φλόγα του κεριού αισθανόμαστε όμορφα και η εποχή των Χριστουγέννων είναι ιδανική να απολαύσουμε τα κεριά διάφορων ειδών σε διπλή δόση. Ένα πρωτότυπο κηροπήγιο ανήκει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή γίνεται όμορφο δωράκι. Σας προτείνουμε να φτιάξετε όμορφα και εύκολα κηροπήγια  μαζί με τα παιδιά σας.
Για το πρώτο μας κηροπήγιο χρειάζεστε ένα λευκό χαρτόνι, μολύβι, μια χοντρή βελόνα, ψαλίδι και ένα κομμάτι αφρολέξ. Κόβετε ένα τετράγωνο από το χαρτόνι, σχεδιάζετε ένα χριστουγεννιάτικο μοτίβο. Βάζετε το χαρτί στο αφρολέξ και το τρυπάτε με τη βελόνα αντιγράφοντας το μοτίβο που σχεδιάζατε. Στο τέλος το γυρνάτε φτιάχνοντας κυλινδράκι. Μπορείτε να βάλετε και μερικές γυαλιστερές χάντρες, κορδέλα ή άλλα στολίδια. Μετά φτάνει ένα μικρό κεράκι μέσα.


Το δεύτερο κηροπήγιο είναι ακόμα πιο εύκολο. Ένα πορτοκάλι και λίγα γαρίφαλα, μαχαίρι ή κουταλάκι. Πρώτα κόβουμε το πάνω μέρος του πορτοκαλιού  ύστερα βγάζουμε προσεκτικά τη ψίχα, κόβουμε μερικά παραθυράκια, στολίζουμε με γαρίφαλα και ένα μυρωδάτο κηροπήγιο είναι έτοιμο.
Η ιδέα είναι της φίλης μας, της Ελένης Καράμπαλη. 
Και τέλος, φτιάχνοντας τα περίφημα τσέχικα perníčky (συνταγή θα βρείτε στο μπλογκ μας: http://mamampampaelate.blogspot.cz/2011/12/pernicky_12.html) κόβουμε σε μερικά ένα μικρό άνοιγμα στη μέση όπου θα βάλουμε ένα λεπτό κερί μετά που θα ψηθεί το γλυκό. 


Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση και  δημιουργική ενέργεια για όλες τις γιορτινές μέρες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου