Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Ένα εντυπωσιακό γλυκό ψυγείου


Δεν έχετε πια χρόνο αλλά έχετε ακόμα σκοπό να εντυπωσιάσετε στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς; Μην απελπίζεστε. Προτείνουμε ένα γλυκό ψυγείου που θα κλέψει την παράσταση.
Θα χρειαστείτε:
21 μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου κλασικά
21 μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου με γεύση κακάο
500 γρ. μυζήθρα γλυκιά
200 γρ. βούτυρο
150 γρ ζάχαρη αχνή
1 σφηνάκι ρούμι, κονιάκ ή λικέρ (πχ. Amaretto)
2 μπανάνες
Ένα πακέτο κουβερτούρα μαύρη
Τρούφα ή τριμμένα καρύδια ή ινδική καρύδα.
Πρώτα με το μιξέρ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη μυζήθρα, τη ζάχαρη και το αλκοόλ. 
Μετά πάνω στο αλουμινόχαρτο τοποθετήστε τα μπισκότα όπως είναι στην εικόνα (3 Χ 7, λευκά και κακάο σαν στη σκακιέρα)
Σηκώστε τις άκρες του αλουμινόχαρτου και στρώστε τη μισή ποσότητα της κρέμας πάνω στα μπισκότα. Αυτή φάση θέλει λίγη υπομονή. Κρατήστε τα μπισκότα με τα δάχτυλά σας κόντρα στην κατεύθυνση που απλώνετε την κρέμα.
Πάνω στην κρέμα στρώστε πάλι μπισκότα (καφέ μπισκότα στα λευκά, λευκά στα καφέ). 
Και το υπόλοιπο της κρέμας.
Στη μέση τοποθετήστε τις μπανάνες. Στην περίπτωση που οι μπανάνες είναι στραβές, κόψτε τις σε κυλινδράκια περίπου 3 εκ. και τακτοποιήστε στην ευθεία. 
Βάλτε τα χέρια σας κάτω από το αλουμινόχαρτο και κλείστε τις άκρες έτσι ώστε οι μπανάνες να κλειστούν στη μέση. Φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι.
Αφήστε το γλυκό στο αλουμινόχαρτο μέσα στο ψυγείο μερικές ώρες.
Ύστερα ανοίξτε το αλουμινόχαρτο. Λιώστε τη κουβερτούρα και απλώστε την ομοιόμορφα στο γλυκό. Πασπαλίστε το με την τρούφα (ή τα τριμμένα καρύδια ή ινδική καρύδα) και τοποθετήστε το γλυκό πάλι στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
Με λεπτό μαχαίρι κόβετε φέτες και αφήστε τους άλλους να ψάχνουν πως περάσατε την μπανάνα μέσα στον κορμό...
...και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου