Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Ένα τέλειο και πρωτότυπο ημερολόγιο


Αν πραγματικά δεν λυπάστε το χρόνο που αφιερώνετε στη χαρά των παιδιών και σας νοιάζει να περιέχει το κάθε τι κάτι που έχει νόημα, περιεχόμενο, να είναι πρωτότυπο και προπαντός να φτιάχνετε μαζί με τα παιδιά ωραία, όμορφα, χρηστικά και χαρούμενα πράγματα, τότε θα εκτιμήσετε το ημερολόγιο που σας προτείνουμε να φτιάξετε. Το ημερολόγιο της Ανδρέας είναι χριστουγεννιάτικο αλλά  μπορείτε φυσικά να φτιάξετε ένα ημερολόγιο πριν τις μεγάλες διακοπές, πριν το Πάσχα, πριν από το πάρτι γενεθλίων, πριν το τέλος των διακοπών... 
Η Ανδρέα με βοήθεια της μητέρας της έραψε ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δένδρο με 31 τσέπες. Μετά ήρθε σειρά των παιδιών: έπρεπε να φτιάξουν και να τοποθετήσουν στην κάθε τσέπη έναν αριθμό από διάφορα υλικά (χάντρες, όσπρια, μακαρονάκια, με μπογιές...)

…και όταν  πήγαν για ύπνο, η κάθε τσέπη γέμισε με μια λιχουδιά και με ένα μήνυμα, το οποίο συνήθως περιέχει τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά αυτή την ημέρα - μια σχολική άσκηση, μια βοήθεια στο σπίτι, τηλέφωνο στην γιαγιά κτλ. 

Καλή επιτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου