Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Σοκολατένια μπαλάκια

Αυτό το γλυκό έχει μια μεγάλη προτεραιότητα: ΔΕΝ ΨΉΝΕΤΑΙ. Και αυτό κυκλοφορεί με πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες προτείνουν για δέσιμο της ζύμης φρυγανιά ή τριμμένα μπισκότα. Εμείς αγαπήσαμε μια πολύ φινετσάτη αλλά ταυτόχρονα μια πολύ απλή συνταγή. 
Πρώτα ζυγίστε 150 γρ. σκούρες μικρές σταφίδες και για μια μέρα μουλιάστε τα σ΄ ένα ποτήρι ρούμι. Και κονιάκ είναι καλό αλλά ρούμι είναι ρούμι. Αν το γλυκό φτιάχνετε π.χ. για παιδικό πάρτι, μουλιάστε τις σταφίδες στο νερό. Πριν πάτε να φτιάξετε το γλυκό, σουρώστε τις σταφίδες, ανακατέψτε τις με 150 γρ. τριμμένα καρύδια και 150 γρ. ζάχαρη άχνη, με 50 γρ. τριμμένης πικρής σοκολάτας, με βούτυρο (ένα κομμάτι σε μέγεθος ενός καρυδιού ή της μπάλας του πινγκ πονγκ) και με 100 μλ. ρούμι. Αν είναι για τα παιδιά, βάλτε ένα σφηνάκι (κάτω από 100 μλ.) γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, ή χυμό πορτοκάλι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για να δημιουργηθεί  ομοιόμορφη μάζα από την οποία θα κόβετε κομμάτια και με βρεγμένα χέρια θα πλάσετε μπαλίτσες περίπου 1,5 πόντο στη διάμετρο. Θα τις τυλήξετε με τριμμένη ινδική καρύδα. Αλλά ούτε τριμμένα αμύγδαλα ή τριμμένα καρύδια δεν είναι κακά. Αν τα φτιάχνετε για παιδιά, μπορείτε να τις τυλίξτε με πολύχρωμη τρούφα. Φυλάξτε σε δροσερό μέρος σε κούτα που κλείνει καλά και θα σας αντέξουν όλες τις γιορτές μέχρι την Πρωτοχρονιά. Από μια δόση θα φτιάξετε μέχρι και 50 μπαλίτσες. Μπορείτε να τοποθετήσετε το κάθε μπαλάκι σε ένα χάρτινο καλαθάκι, να τα τακτοποιήσετε σε μια κούτα δημιουργώντας έτσι ένα αξέχαστο δωράκι... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου