Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα συνεχίζουν: με Vanilkové rohlíčky...

Και πάλι ένα γλυκό που δεν μεταφράζεται: Vanilkové rohlíčky. Μπισκότα με βανίλια είναι μάλλον η πιο κοντινή μετάφραση. Με όποιον Τσέχο να μιλήσετε, είναι βέβαιο ότι θα σας πει πως τα Vanilkové rohlíčky που φτιάχνουν στο σπίτι του είναι εγγυημένα τα καλύτερα στον κόσμο. Και όντος, έτσι είναι. Τα Vanilkové rohlíčky είναι το σήμα κατατεθέν του κάθε νοικοκυριού. Δεν έχουμε κάνει καμία έρευνα αλλά δεν πρέπει να υπάρχει τσέχικο σπίτι που δεν κάνουν τα Vanilkové rohlíčky. Και πραγματικά όλες συνταγές λίγο-πολύ μοιάζουν...
Για ένα γεμάτο μεγάλο ταψί (συνήθως 40-50 κομμάτια) θα χρειαστείτε: 
150 γρ. αλεύρι
δυο βανίλιες
20 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκο
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. τριμμένα φουντούκια  
Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με τη βανίαλια, τη ζάχαρη και τα φουντούκια. Ύστερα προσθέτουμε και τον κρόκο και το βούτυρο και με τα χέρια ζυμώνουμε. Την έτοιμη ζύμη βάζουμε σε ένα πλαστικό σακουλάκι και την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. 
Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και φτιάχνουμε μικρά μπαστουνάκια και τα γυρνάμε να μοιάζουν με τόξο. Τα τοποθετούμε στο ταψί το οποίο στρώσαμε με αντικολλητικό χαρτί. 
Ψήνουμε στου 150 βαθμούς 20 λεπτά (στη διάρκεια ψησίματος ελέγχουμε). 

Ενώ τα Vanilkové rohlíčky ψήνονται, τα βάζουμε σ' ένα βαθύ πιάτο ή μπολ με ζάχαρη άχνη ανακατεμένη και πάλι με βανίλια και ακόμα καυτά Vanilkové rohlíčky τυλίγουμε στη ζάχαρη. Έτοιμα φιλάμε σε μια κούτα και την κλείνουμε αεροστεγώς. Τα Vanilkové rohlíčky αντέχουν και 2 εβδομάδες.

* μερικοί προτιμούν αντί τα φουντούκια κανονικά καρύδια ή φουντούκια ανακατεμένα με καρύδια και αμύγδαλα. Εμάς αρέσουν τα φουντούκια διότι είναι λίγο πιο πικάντικα παρά τους άλλους ξυρούς καρπούς.
* αν θα βάλετε σε όλα τα γλυκά σας βιτάμ, στα  Vanilkové rohlíčky  βάλτε βούτυρο. Δεν θα το μετανιώσετε.
* Τα Vanilkové rohlíčky πρέπει να διαλυθούν στον ουρανίσκο χωρίς καμία προσπάθειά σας για αυτό μην κάνετε οικονομία με τα φουντούκια και βάλτε ακριβώς πόσο λέει η συνταγή. 
* Μην τα ψήνετε μέχρι να ροδίζουν διότι μετά γίνονται σκληρά και το πολύ ψήσιμο αλλάζει τη γεύση των φουντουκιών. Μόλις δεν παραμορφώνονται όταν τα πιέσετε με το δάχτυλό σας, τότε είναι έτοιμα. 
* Υπάρχουν και φόρμες για τα  αλλά τα χειροποίητα  Vanilkové rohlíčky έχουν άλλη ζεστασιά...
* Η βασική δόση είναι για δείγμα... Κάντε αμέσως διπλή δόση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου