Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα...

ξεκινάει ένα ελληνικό τραγούδι. Αλλά εμείς δεν θα μιλήσουμε για "καραβάκια στο Αιγαίο" αλλά για χριστουγεννιάτικα γλυκά. Κίτρινες πιτούλες με ένα κόκκινο μάτι που φέρνουν όνομα "πιτούλες του Λίνετς" δεν λείπουν σε κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Τσεχίας. Και αυτό το γλυκό μπορείτε να φτιάξετε και 2 - 3 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. 


Θα χρειαστείτε:
350 γρ. αλεύρι + μια μικρή ποσότητα για να ανοίξουμε το φύλλο
250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
140 γρ. ζάχαρη άχνη + μια μικρή ποσότητα για πασπάλισμα
2 κρόκους 
200 - 250 γρ. μαρμελάδα βύσσινο, φρούτα του δάσους ή άλλη λίγο πικάντικη κόκκινη μαρμελάδα για τη γέμιση. 
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Από όλα τα υλικά φτιάχνουμε ζύμη. Με ένα κυλινδράκι ζαχαροπλαστικής ανοίγουμε αρκετά λεπτό φύλλο (2 - 3 χιλιοστά). Με φορμάκια κόβουμε σχέδια. Για ένα γλυκό θα χρειαστούμε δύο πιτούλες. Στη μια κόβουμε με ένα μικρότερο φορμάκι άνοιγμα. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν. 
Ύστερα κολλάμε τις πίτες με τη μαρμελάδα. (Μερικές φορές για τα παιδιά αν το προτιμούν, βάζουμε νουτέλα ή μερέντα) 
Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε ελαφρώς με ζάχαρη άχνη για να μοιάζουν χιονισμένα.
Σε μια αεροστεγώς κλεισμένη κούτα σε δροσερό μέρος αντέχουν άνετα και 3 εβδομάδες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου