ξεκινάει ένα ελληνικό τραγούδι. Αλλά εμείς δεν θα μιλήσουμε για "καραβάκια στο Αιγαίο" αλλά για χριστουγεννιάτικα γλυκά. Κίτρινες πιτούλες με ένα κόκκινο μάτι που φέρνουν όνομα "πιτούλες του Λίνετς" δεν λείπουν σε κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Τσεχίας. Και αυτό το γλυκό μπορείτε να φτιάξετε και 2 - 3 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.
Θα χρειαστείτε:
350 γρ. αλεύρι + μια μικρή ποσότητα για να ανοίξουμε το φύλλο
250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
140 γρ. ζάχαρη άχνη + μια μικρή ποσότητα για πασπάλισμα
2 κρόκους
200 - 250 γρ. μαρμελάδα βύσσινο, φρούτα του δάσους ή άλλη λίγο πικάντικη κόκκινη μαρμελάδα για τη γέμιση.
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Από όλα τα υλικά φτιάχνουμε ζύμη. Με ένα κυλινδράκι ζαχαροπλαστικής ανοίγουμε αρκετά λεπτό φύλλο (2 - 3 χιλιοστά). Με φορμάκια κόβουμε σχέδια. Για ένα γλυκό θα χρειαστούμε δύο πιτούλες. Στη μια κόβουμε με ένα μικρότερο φορμάκι άνοιγμα. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν.
Ύστερα κολλάμε τις πίτες με τη μαρμελάδα. (Μερικές φορές για τα παιδιά αν το προτιμούν, βάζουμε νουτέλα ή μερέντα)
Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε ελαφρώς με ζάχαρη άχνη για να μοιάζουν χιονισμένα.
Σε μια αεροστεγώς κλεισμένη κούτα σε δροσερό μέρος αντέχουν άνετα και 3 εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου