Χρειάζεστε:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + αλεύρι για την επεξεργασία της ζύμης
120 γρ. μέλι
160 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
3 αυγά – 2 για τη ζύμη, ένα για την επιφάνεια των γλυκών Λίγη βανίλια
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι τρυμένο γαρίφαλο
½ κουταλάκι τρυμένο άνισο
1 πρέζα κορίανδρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι σόδα
Το αλευρί τοποθετούμε στο τραπέζι ή σ' ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε καλά με τη σόδα και τα μπαχαρικά. Σε άλλο μπολ χτυπάμε 2 αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί άσπρη μάζα με φουσκάλες, μετά προσθέτουμε και το μέλι που πρέπει να είναι χλυαρό και το βούτυρο, πάλι λιωμένο (Μπορείτε να λιώσετε μαζί το βούτυρο με το μέλι. Έτσι θα δεθούν τέλεια). Όλα τα ρευστά υλικά ανακατεύουμε μαζί και ύστερα με το αλεύρι. Τη ζύμη δουλεύουμε πρώτα με κουτάλα, μετά με τα χέρια.
Την έτοιμη ζύμη πλάθουμε σε μια ομοιόμορφη σφαίρα, την τυλίγουμε σε πλαστικό σακουλάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 μέρες. Διατηρήστε το χρόνο αναμονής για να απλωθούν όλα τα αρώματα και γεύσεις. Αν θα χρησιμοποιήσετε τη ζύμη άμεσα, τα Perníčky θα μείνουν σκληρά ότι και να κάνετε...
Επίσης, όταν θα φτιάξετε τη ζύμη, πρέπει να κολλάει ελαφρώς διότι το βούτυρο που μπήκε στη ζύμη είναι ρευστό.
Μετά από δυο μέρες στο ψυγείο, θα είναι ζύμη αρκετά σκληρή.
Από τη ζύμη κόβουμε μπάλες σε μέγεθος γυναικείας γροθιάς. Μ' ένα κύλινδρο της ζαχαροπλαστικής ανοίγουμε φύλλο χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι να μην κολλάει η ζύμη στον πάγκο εργασίας. Το φύλλο πρέπει να έχει πάχος περίπου 3 χιλιοστά. Μην κάνετε τα Perníčky πολύ λεπτά. Ψημένα πρέπει να μιάζουν με μαξιλαράκια. Με φορμάκια κόβουμε διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε σε ταψί καλυμένο με αντικολιτικό χαρτί. Αφήστε αποστάσεις, τα Perníčky θα φουσκώσουν. Χτυπάμε ένα αυγό με ένα κουτάλι της σούπας νερό και σε κάθε γλυκάκι κάνουμε μερικές πινελιές. Το στρώμα του αυγού πρέπει να είναι λεπτό. εμείς προτιμάμε πινέλο για νερομπογιές παρά το πινέλο ζαχαροπλαστικής. Αν το σρώμα αυγού είναι χοντρό, εγκλωβίζει τη ζύμη, το γλυκό δεν μπορεί να φουσκώσει ομοιόμορφα και στην επιφάνεια θα δημιουργηθούν κύματα.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο σε 170 - 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρυσαφή χρώμα.
Μετά που κρυώσουν τα τοποθετούμε σε κούτα την οποία κλείνουμε αεροστεγώς. Στην κούτα προσθέτουμε ένα τέταρτο μήλου. Τα γλυκά παίρνουν τη μυρωδιά του, αλλά και και την υγρασία. Την κούτα τοποθετούμε σε δροσερό μέρος. Κάθε δύο - τρεις μέρες ρίχνουμε μια ματιά και αλλάζουμε το μήλο. Θα παρατηρήσετε ότι το μήλο στην αρχή ξεραίνει γρήγορα και τα Perníčky τραβάνε την υγρασία του και μαλακώνουν. Μετά από μια εβδομάδα είναι αρκετά μαλακά και μπορείτε να τα στολίζεται. Εμείς τα φτιάχνουμε 2 εβδομάδες έως και τρεις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Και τώρα συγκεντρώστε όλη την υπομονή για να τα στολίζετε.
Πρώτα χτυπάτε ένα ασπράδι μέχρι να γίνει λευκό (με πιρούνι - δεν πρέπει να γίνει μαρέγκα). Σταδιακά προσθέτουμε ζάχαρη άχνη. Περίπου 200 γρ. αλλά δεν υπάρχει συνταγή. Εξαρτάται πόσο μεγάλο είναι το ασπράδι και πόσο ρευστό θέλετε να κάνετε την επικάλυψη. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγες σταγόνες λεμόνι. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί η κατάλευκη πάστα η οποία δε χύνεται, είναι παχύρρευστη Τη βάζουμε σ' ένα πλαστικό σακουλάκι και κόβουμε με μικρό ψαλιδάκι μια γωνία (1 - 2 χιλιοστά). Πιέζουμε το σακουλάκι για να βγαίνει η πάστα σαν ένα φιδάκι και με αυτό τον τρόπο σχεδιάζουμε πάνω στα Perníčky.
Αν νομίζετε ότι δεν θα το καταφέρετε, φτιάξτε την πάστα πιο αραιά και με ένα πινέλο καλύψτε τα Perníčky. Από πάνω μπορείτε να ρίξετε λίγη τρούφα, ασημένιες ή χρυσαφένιες ζαχαρόμπαλες. Φυσικά στα παιδιά αρέσει να υπάρχουν διάφορα χρώματα τα οποία καταφέρνουμε με τα χρώματα της ζαχαροπλαστικής.
Από τη μια βασική δόση θα φτιάξετε περίπου 70 - 100 κομμάτια μπισκοτάκια κλασικού μεγέθους.
Όταν θα απολακτίζετε σιγουριά, μπορείτε να δοκιμάζετε και πιο περίπλοκα σχέδια: κηροποιεία, σπιτάκια, μεγάλες κούκλες κτλ.
Με τα Perníčky μπορείτε να στολίζετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο δένοντάς τα με μια κόκκινη κορδέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου