Αυτή η συνταγή κυκλοφορεί στα συνταγολόγια σχεδόν 100 χρόνια και είναι πολύ ενδιαφέρον ότι δεν αλλάζεται, δεν υπάρχουν αποκλείσεις. Σαν να την προστάτευε το κύρος του Τόμας Γκαρίκ Μασαρίκ, πρώτου πρόεδρου της Τσεχοσλοβακίας ή απλώς είναι καλή όπως είναι... Μαζί με τη συνταγή κυκλοφορεί και σημείωση ότι προέρχεται από το συνταγολόγιο της μαγείρισσας του Μασαρίκ και πως οι πιτούλες αυτές ήταν το πιο αγαπημένο γλυκό του αυτού του χαρισματικού πολιτικού. Μπορεί. Σίγουρο όμως είναι πως το γλυκό αυτό είναι όντως πολύ καλό και παρόλο που δεν πρόκειται για καθαρά χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό έδεσμα, εμείς το βάλαμε στο χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο μας εδώ και χρόνια.
Πρώτα βάλτε
170 γρ. ολόκληρα φουντούκια στο νερό και αφήστε τα να μουλιάζουν τουλάχιστον για μια ώρα (εμείς προτείνουμε και παραπάνω). Φτιάξτε ζύμη από
300 γρ αλεύρι, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, δύο κουταλιές κακάο, 200 γρ βούτυρο ή βιτάμ και 2 κρόκους. Όταν θα δουλεύετε τη ζύμη η διαδικασία θα μοιάζει απελπιστική. Να δέσει η ζύμη καλά θέλει υπομονή και μέχρι το τέλος θα σας φαίνεται ξερή αλλά έτσι πρέπει να είναι. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, στραγγίξτε τα φουντούκια και ανακατέψτε τα με τη ζύμη. Θα αλλάξει αμέσως και αντί να ξεφλουδίζεται, θα κολλάει λίγο. Γράφουμε όλες αυτές λεπτομέρειες διότι κ' εμάς την πρώτη φορά δυσκόλεψε και δεν ξέραμε αν όλες αυτές αλλαγές είναι σωστές ή δικό μας λάθος. Μετά κόψτε με τα χέρια σας την μπάλα για τρία ίδια κομμάτια και φτιάξτε από το κάθε ένα μπουρεκάκι με διάμετρο περίπου 2,5 - 3 εκ. Τυλίξτε τα σε πλαστική σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο για μια μέρα.Την επόμενη θερμάνετε το φούρνο για 150 βαθμούς, βγάζουμε τα μπουρεκάκια ζύμης και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φετούλες περίπου 0,7 - 1 εκ πάχους. Προσοχή, κόψτε και τα φουντούκια αλλά όχι πιέζοντας προς τα κάτω αλλά κόβοντας σαν με πριόνι με κινήσεις μπρος - πίσω.
Μεταφέρετε τις πιτούλες στο ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για περίπου 18 - 20 λεπτά. Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμα πιέστε λίγο το γλυκό και αν η ζύμη δεν παραμορφώνεται, είναι έτοιμα. Να μην παραψηθούν, θα γινόντουσαν σκληρά. Η πρωτότυπη συνταγή λέει να τυλιχτούς ακόμα ζεστές πιτούλες στη ζάχαρη άχνη αλλά εμάς φαίνονται τα μπισκότα πιο "φινετσάτα" χωρίς τη ζάχαρη (και πιο υγιεινά). Από τη βασική δόση βγαίνουν 50 - 70 μπισκότα (ένα γεμάτο μεγάλο ταψί).
|
Tomáš Garique Msaryk |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου