Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μπισκότα του Μασαρίκ

Αυτή  η συνταγή κυκλοφορεί στα συνταγολόγια σχεδόν 100 χρόνια και είναι πολύ ενδιαφέρον ότι δεν αλλάζεται, δεν υπάρχουν αποκλείσεις. Σαν να την προστάτευε το κύρος του Τόμας Γκαρίκ Μασαρίκ, πρώτου πρόεδρου της Τσεχοσλοβακίας ή απλώς είναι καλή όπως είναι... Μαζί με τη συνταγή κυκλοφορεί και σημείωση ότι προέρχεται από το συνταγολόγιο της μαγείρισσας του Μασαρίκ και πως οι πιτούλες αυτές ήταν το πιο αγαπημένο γλυκό του αυτού του χαρισματικού πολιτικού. Μπορεί. Σίγουρο όμως είναι πως το γλυκό αυτό είναι όντως πολύ καλό και παρόλο που δεν πρόκειται για καθαρά χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό έδεσμα, εμείς το βάλαμε στο χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο μας εδώ και χρόνια. 



Πρώτα βάλτε 170 γρ. ολόκληρα φουντούκια στο νερό και αφήστε τα να μουλιάζουν τουλάχιστον για μια ώρα (εμείς προτείνουμε και παραπάνω). Φτιάξτε ζύμη από 300 γρ αλεύρι, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, δύο κουταλιές κακάο, 200 γρ βούτυρο ή βιτάμ και 2 κρόκους. Όταν θα δουλεύετε τη ζύμη η διαδικασία θα μοιάζει απελπιστική. Να δέσει η ζύμη καλά θέλει υπομονή και μέχρι το τέλος θα σας φαίνεται ξερή αλλά έτσι πρέπει να είναι. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, στραγγίξτε τα φουντούκια και ανακατέψτε τα με τη ζύμη. Θα αλλάξει αμέσως και αντί να ξεφλουδίζεται, θα κολλάει λίγο. Γράφουμε όλες αυτές λεπτομέρειες διότι κ' εμάς την πρώτη φορά δυσκόλεψε και δεν ξέραμε αν όλες αυτές αλλαγές είναι σωστές ή δικό μας λάθος. Μετά κόψτε με τα χέρια σας την μπάλα για τρία ίδια κομμάτια και φτιάξτε από το κάθε ένα μπουρεκάκι με διάμετρο περίπου 2,5 - 3 εκ. Τυλίξτε τα σε πλαστική σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο για μια μέρα.
Την επόμενη θερμάνετε το φούρνο για 150 βαθμούς, βγάζουμε τα μπουρεκάκια ζύμης και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φετούλες περίπου 0,7 - 1 εκ πάχους. Προσοχή, κόψτε και τα φουντούκια αλλά όχι πιέζοντας προς τα κάτω αλλά κόβοντας σαν με πριόνι με κινήσεις μπρος - πίσω. 
Μεταφέρετε τις πιτούλες στο ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για περίπου 18 - 20 λεπτά. Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμα πιέστε λίγο το γλυκό και αν η ζύμη δεν παραμορφώνεται, είναι έτοιμα. Να μην παραψηθούν, θα γινόντουσαν σκληρά. Η πρωτότυπη συνταγή λέει να τυλιχτούς ακόμα ζεστές πιτούλες στη ζάχαρη άχνη αλλά εμάς φαίνονται τα μπισκότα πιο "φινετσάτα" χωρίς τη ζάχαρη (και πιο υγιεινά). Από τη βασική δόση βγαίνουν 50 - 70 μπισκότα (ένα γεμάτο μεγάλο ταψί).
Tomáš Garique Msaryk



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου