Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Το τυφλοποντικάκι από σήμερα χωρίς το δημιουργό του!

Σήμερα στην ηλικία 90 ετών πέθανε ο ζωγράφος Ζντενιεκ ΜΥΛΕΡ (Zdeněk Müller). 
Στον Ζντένιεκ Μύλερ έχουμε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν: Πρόκειται για σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων φαινόμενο. Έγινε παγκόσμια γνωστός με τις ιστορίες του για τον τυφλοπόντικα ο οποίος ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1957  στην ταινία "Πως το τυφλοποντικάκι απέκτησε παντελόνι" Το παραμύθι αυτό είναι το μοναδικό που "μιλάει" από όλη τη σειρά δεκάδων τίτλων. Περιγράφει σε παράδειγμα του τυφλοπόντικα που είχε ανάγκη παντελονάκι με τσέπες να βάλει όλα τα πράγματά του, πως φτιάχνεται το ύφασμα από περιποίηση του λιναριού μέχρι το ράψιμο. Ο σκοπός της ταινίας ήταν εκπαιδευτικός αλλά οι μικροί θεατές αγάπησαν τόσο πολύ αυτό το  μαύρο ζωάκι πως ο Ζντένιεκ Μύλερ έφτιαχνε τις ιστορίες του ακόμα στα 81 του. 
Το τυφλοποντικάκι είναι τόσο δημοφιλές ότι εκτός από βιβλία, παιχνίδια και ρούχα υπάρχουν και σχολικά βιβλία με εικονογράφηση του Μύλερ με βασικό μοτίβο το τυφλοποντικάκι με του φίλους του.
Μαθηματικά της πρώτης τάξης
Ο Μύλερ σε μια συνέντευξη είπε: "Χρειαζόμουν πολύ καιρό να συνειδητοποιήσω, να καταλάβω ότι σχεδιάζοντας τον τυφλοπόντικα, σχεδιάζω τον εαυτό μου." Αυτό σημαίνει ότι ο Ζνένιεκ Μύλερ είναι εδώ μαζί μας μέχρι που βλέπουμε τις ταινίες του.
Το τυφλοποντικάκι και το πράσινο αστέρι


Το τυφλοποντικάκι τα Χριστούγεννα 

Η ταινία "Πως το τυφλοποντικάκι απέκτησε παντελόνι" δεν είναι βουβή, αλλά είναι εντελώς κατανοητή και χωρίς να ξέρετε μια λέξη στα Τσέχικα:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου