Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Μπισκότα (από πολύσπορο αλεύρι ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη)


Στα παιδιά (και όχι μόνο σε ‘κείνα) αρέσουν διάφορες λιχουδιές κ' επί των πλείστων τα γλυκά. Πολλές φορές είναι δύσκολο να αντισταθούμε και να τους πούμε όχι. Τα γλυκά βιομηχανίας είναι κάθε άλλο παρά υγιεινά, τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου ή "της γιαγιάς" συνήθως περιέχουν πολλή ζάχαρη και λιπαρές ουσίες...
Αρκετές φορές φταίμε και οι ίδιοι για την υπερβολική τους κατανάλωση γλυκών αφού το δίλημμα τι πάλι να τους δώσουμε για κολατσιό στο σχολείο λύνεται συνήθως με ένα κρουασάν που μας δίνει και τη σιγουριά ότι θα το φάνε και δεν θα το πετάξουν...
Προκειμένου να μην έχετε τύψεις την άλλη φορά, προτείνουμε ένα γλυκό
πανεύκολοφθηνό, προπαντός υγιεινό και με αμέτρητες παραλλαγές.

Χρειάζεστε τα εξής υλικά:
300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, πολύσπορη. (Και με το κανονικό αλεύρι θα κάνετε δουλειά αλλά το αλεύρι ολική αλέσεως έχει ασύγκριτα πιο υγιεινό και με γεύση που θυμίζει καρίδια και είναι εξαιρετικά υγιεινό)
200γρ. βιτάμ
100γρ. μέλι
-         προαιρετικά αλλά το προτείνουμε: ένα φλιτζάνι ξυσμένη πορτοκαλή κολοκύθα
-   μπορείτε να αντικαταστήσετε λίγο αλεύρι με τριμμένα καρύδια (θα αφαιρέσετε τόσο αλέυρι, πόσα καρύδια θα προσθέτετε) 
Εμείς φτιάξαμε ένα μέρος των μπισκότων μας χωρίς κολοκύθα όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Πλάσουμε ζύμη με τα χέρια μέχρι να έχει βελούδινη αφή, την τυλίγουμε σ’ ένα σακουλάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 150 – 160 βαθμούς και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά.
Μ’ ένα κυλινδράκι της ζαχαροπλαστικής φτιάχνουμε φύλλα (περίπου 3 χιλιοστά πάχος). Να μην κολλάνε στον πάγκο, στρώνουμε από κάτω αλεύρι. Ύστερα με φορμάκια κόβουμε διάφορα σχέδια. Συνήθως τα παιδιά δεν αντιστέκονται στο πειρασμό να συμμετάσχουν σ' αυτή τη φάση. Μπορείτε να τους δώσετε και λίγη ζύμη να φτιάχνουν δικά τους σχέδια πλάθοντας τα.
   
Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίζουν.
Πρόκειται για εξαιρετικά νόστιμα μπισκοτάκια. Αν όμως θέλετε να τα κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρον ή αν θέλετε να έχετε ποικιλία, μπορείτε να τα κολλάτε δυο-δυο μαζί με νουτέλα, με μέλι, με πετιμέζι, με μαρμελάδα ή να τα βουτάτε στη σοκολάτα υγείας.
Σε δροσερό μέρος, κλεισμένα αεροστεγώς σε μια κούτα, αντέχουν άνετα και δυο - τρεις εβδομάδες (αλλά προφανώς θα τα έχετε φάει μέχρι τότε).
Από την αναφερόμενη δόση θα κάνετε περίπου 50 – 70 μπισκοτάκια. 

1 σχόλιο:

  1. αλευρι πολυσπορο ολικης επειδη ειναι πιο υγιεινο και βιταμ? μαγαλη αντιφαση......

    ΑπάντησηΔιαγραφή