Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Να είναι όλοι ευχαριστημένοι, δεν γίνεται,

είναι τίτλος μιας μικρής ταινίας με θέμα ένα μύθο του Αισώπου η οποία γυρίστηκε το 1958 στο Ζλίν. Τα studios στο Ζλίν ιδρύθηκαν την δεκαετία του 1930 για να δημιουργούν αποκλειστικά διαφημίσεις τους εργοστασίου παπουτσιών Τόμας Μπάτια (Tomáš Baťa). Γρήγορα ξεπέρασαν αυτά τα στενά πλαίσια και ακόμα πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο  έγιναν ίσος συμπαίκτης των μεγάλων studios στην Πράγα. Τη μεγαλύτερη ακμή έζησαν μετά τον πόλεμο αλλά και σήμερα ανήκουν στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίας παραγωγής ταινιών (με όνομα Ateliéry Bonton Zlín ή ABZ).
Το δεύτερο μισό του 20τού αιώνα το σήμα κατατεθέν της εταιρίας ήταν τα κινούμενα σχέδια.
Την ταινία Να είναι όλοι ευχαριστημένοι, δεν γίνεται γύρισε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γιαν Ντουντέτσεκ πάνω στο κείμενο της Χερμίνα Τύρλοβα http://mamampampaelate.blogspot.com/2011/10/blog-post_21.html με μουσική του Ζντένιεκ Λίσκα http://mamampampaelate.blogspot.com/2011/07/blog-post.html.

Από τα εργασήτηρια στο Ζλίν βγήκε και σειρά για δυο φίλους Πατ και Ματ http://mamampampaelate.blogspot.com/2011/05/blog-post.html,
ή σειρά παραμυθιών για δυο κουνέλια Μπομπ και Μπόμπεκ - κουνέλια από καπέλο ενός μάγου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου