Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ένα γλυκό σαν μια καλοκαιρινή ανάμνηση


Αν διαβάζοντας τα τσέχικα παραμύθια έχετε όρεξη  να απολαύσετε και κάποιο παραδοσιακό τσέχικο γλυκό – εύκολο, φθηνό, γρήγορο, ελαφρύ, παράξενο, να ταιριάξει με τις φθινοπωρινές μέρες και  να έχει πολλές παραλλαγές κιόλας, τότες κάντε
«Πίτα με δαμάσκηνα».
Είναι τόσο εύκολη, μέχρι που και τα παιδιά, με λίγη βοήθεια, θα καταφέρουν να τη φτιάξουν μόνα τους, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.

Θα χρειαστείτε:
2 αυγά
90 γρ. ζάχαρη άσπρη, ή 100 γρ. ζάχαρη ανεπεξέργαστη (μελή χρώμα)
5 κουταλιές λάδι
200 γρ. γιαούρτι
80 γρ. σιμιγδάλι ψηλό
100 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι backing powder
600 – 700 γφ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
Για πασπάλισμα: 50 γρ. βούτυρο (από ψυγείο, όχι μαλακό), 50 γρ. ζάχαρη άχνη, 60 γρ. σιμιγδάλι ψηλή, λίγη κανέλα.

Τις προετοιμασίες ξεκινήστε από αυτό που θα χρειαστείτε σαν τελευταίο: το πασπάλισμα: Όλα τα υλικά ανακατέψτε με τα δάχτυλα. Μη φτιάχνετε ζύμη, δημιουργήστε μικρούς κόκκους, ψίχουλα όπως δείχνει η φωτογραφία. Βάλτε το μείγμα ψυγείο.




(Εμείς ανακατέψαμε τα δαμάσκηνα με μήλα και αχλάδια)
Μετά καθαρίστε και κόψτε (σε τέταρτα) τα δαμάσκηνα. Βγάλτε τα κουκούτσια, φυσικά.







Τώρα είναι στιγμή για το ταψί, το οποίο καλύψτε με αντιπολιτικό χαρτί ή με μια στρώση βούτυρο και ψηλό σιμιγδάλι όπως εμάς. Ανάψτε το φούρνο για 180 βαθμούς.








Φτιάξτε τη ζύμη: πρώτα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη (δεν χρειάζεται μίξερ) μέχρι που δημιουργηθούν φουσκάλες και το μείγμα γίνεται σχεδόν λευκό. Μετά προσθέτουμε το λάδι, ύστερα το γιαούρτι. Όταν το μίγμα είναι εντελώς λείο, βάλτε σταδιακά το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το backing powder. Η ζύμη μοιάζει με χυλό, χύνεται αλλά είναι πυκνή.  



                     Με μια σπάτουλα στρώστε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.








Πάνω ταχτοποιήστε τα φρούτα (με φλούδα κάτω να μη βουλιάξουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος).









Από πάνω μοιράστε το πασπάλισμα που φτιάξατε στην αρχή.







Ψήνεται περίπου μισή ώρα, αλλά πρέπει να το έχετε υπό έλεγχο. Τα φρούτα μπορούν να περιέχουν παραπάνω υγρασία και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.  

Κόψτε όταν θα κρυώσει εντελώς.


Καλή σας όρεξη και διασκέδαση!

Υ.Γ. Εμείς χρησιμοποιήσαμε δαμάσκηνα ανακατεμένα με μήλα και αχλάδια κομμένα σε μικρούς κύβους.  Φυσικά  αντί δαμάσκηνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο μήλα ή μόνο αχλάδια, ή διάφορα ανάμικτα φρούτα, το καλοκαίρι βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, βύσσινο (μαζί με κουκούτσια), βατόμουρα κτλ. Πολύ αγαπημένοι συνδυασμοί είναι βερίκοκα και κεράσια, φράουλες και βατόμουρα. (Και φρούτα από κομπόστα, αλλά πρέπει να στραγγίξουν καλά).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου