Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Μουσική και παιδιά - 2ο μέρος - Η ρουμπινή πηγή


Πολλές ιδέες τι να κάνουμε με τα παιδιά σχετικά με τη μουσική μπορούμε να βρούμε σε ειδικά βιβλία. Βιβλία με δίσκους,  παρτιτούρες, συλλογές τραγουδιών υπάρχουν στην αγορά αμέτρητα. Αρκεί να πάρει ένας την απόφαση να ασχοληθεί με το παιδί του συστηματικά. Να παίξει σοβαρά, να γίνει ο ίδιος παιδί προκειμένου να γίνει το παιδί του ένας δυνατός ισορροπημένος ενήλικος.
Πολλές φορές με συμβουλές της Ζούζκα εμπλουτίζουμε τη συλλογή μας.  Τα αγαπημένα μας βιβλία βρίσκονται πλέων σε μορφή «σαλάτα» από την πολλή χρίση. Ανάμεσα στα εξαιρετικά αγαπημένα ανήκουν βιβλία «Παίζουμε με τη μαμά» και «Ρουμπινή πηγή». 

Κείμενα έγραψε η Γιρζίνα Ράκοσνίκοβα (1947, Jiřina Rákosníková) έμπειρη χορογράφος με εξειδίκευση στα παιδιά. Στο πολυετείς έργο της συγκεντρώνεται στις σχέσεις των γωνιών και των παιδιών. Οργανώνει και σεμινάρια για τους γονείς και τα παιδιά όπου παραδίνει τις εμπειρίες της και κάνει τις σχέσεις των παιδιών και των γονιών καλύτερη.
Ό,τι μουσικό στο βιβλίο ή στο δίσκο είναι δουλειά του Γιρζί Πάβλιτσα (1953, Jiří Pavlica) ο οποίος είναι μουσικοσυνθέτης με τρομερό φάσμα: με την ίδια άνεση γράφει τραγούδια για παιδιά μέχρι και ορατόρια ή συμφωνίες. Το μόνιμο στοιχείο στα έργα του είναι αναφορά στη δημοτική παράδοση και ιστορία. Συχνά συνδέει διάφορα μουσικά στυλ. Από το 1978 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής παιδικού συγκροτήματος  Χραντιστιάν (http://www.hradistan.cz). Τα βιβλία τους δεν θα ήταν πλήρες χωρίς την εικονογράφηση του Γιαν Κουντλάτσεκ (1928, Jan Kudláček). Αυτός ο ακαδημαϊκός ζωγράφος με πολλαπλό ταλέντο είναι γνωστός βασικά από τα μουσικά βιβλία. Είχε εικονογραφήσει και σχολικά βιβλία.  
            Και τα δυο βιβλία αναφέρονται σε τραγούδια συνδεμένα με συγκεκριμένα έθιμα στην πορεία του έτους. Το βιβλίο «Η ρουμπινή πηγή» βασίζεται σ’ ένα αρχαίο έθιμο: καθαρισμό των πηγών μετά το χειμώνα. Συνήθως τα παιδιά σαν σύμβολο καθαριότητας και αγνότητας πάνε τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες στις πηγές, τις ξυπνούν τραγουδώντας και τις καθαρίζουν. Σε μερικά μέρη της Τσεχίας χύνουν το νερό της πηγής στην ανατολή, το βορρά, τη δύση και το νότο. Αλλού φέρνουν σο σπίτι νερό από τις καθαρισμένες πηγές σε κανάτες στολισμένες με βότανα. Αλλά παντού η αρχή της άνοιξη γίνεται αφορμή για γιορτές, για τραγούδι και χορό. Τα τραγούδια στο βιβλίο είναι δημοτικά αλλά κ' έντεχνα.
Απολαύστε...



Οι συνθέτες του βιβλίου αναφέρουν πως η έμπνευσή του ήρθε από την όπερα του Τσέχου συνθέτη του Μποχούσλαφ Μαρτινού και πως θα ήθελαν να γίνουν άξιοι συνεχιστές του έργου του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου