Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Μουσική και παιδιά - 3ο μέρος - ΜΠΟΧΟΥΣΛΑΦ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Η γιορτή του καθαρισμού των πηγών βρήκε πραγματικά τη θέση  της στην όπερα του Μαρτινού (Bohuslav Martinů΄, 1890 – 1959, http://en.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Martin%C5%AF.). Όπερα με τον ίδιο τίτλο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1955.

Ο Μαρτινού είναι μουσικοσυνθέτης παγκόσμιας εμβέλειας. Μετά από τη Συνθήκη του Μονάχου το 1938 έφυγε από την τεμαχισμένη Τσεχοσλοβακία για Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τον πόλεμο ζούσε στη Γαλλία και μετά στην Ελβετία, όπου και πέθανε. Στο Παρίσι γνωρίστηκε με το Νίκο Καζαντζάκη και έγραψε όπερα βασισμένη στο βιβλίο Τα ελληνικά πάθη (The Greek Passion).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου