Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Πώς να φτιάξουμε ένα πρωτότυπο Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιοΠαραμονή της μέρας της Αγίας Βαρβάρας (Μπάρμπορας στα Τσέχικα), 3 του Δεκέμβρη το βράδι  περιμένει τα Τσεχόπουλα μια μικρή έκπληξη. Πριν πάνε για ύπνο στο περβάζι του παραθύρου τους εμφανίζεται ένα μικρό δωράκι από την Άγια Βαρβάρα το οποίο θυμίζει ότι τα Χριστούγεννα έρχονται σε 20 μέρες. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο που είναι ταυτόχρονα και ημερολόγιο για 20 μέρες.

Πώς να το φτιάξετε; 

Χρειάζεται:
-          1 μεγάλο μήλο
-          Γαρύφαλλα για διακόσμηση
-          1 πρέζα κανέλας
-          1 κερί
-          5 ξυλάκια για σουβλάκια
-          Διάφανο έγχρωμο χαρτί (20 κομμάτια, περίπου 20 Χ 20 εκ)
-          20 σοκολατάκια ή  ξηρή καρποί ή  καραμέλες
-          Σκοινάκι, κορδέλες, μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια
-          Ποτήρι ή φλιτζάνι  με διάμετρο στο οποίο μπορεί να σταθεί το μήλο

Πρώτα κόβουμε στο κέντρο του μήλου ένα άνοιγμα στο οποίο ρίχνουμε λίγη κανέλα για την μυρωδιά και τοποθετούμε εκεί το κεράκι. Το μήλο τοποθετούμε στη βάση – στο ποτήρι ή στο φλιτζάνι. Τα ξυλάκια τοποθετούμε σε τακτικές διαστάσεις στο μήλο σαν να ήταν κλαδιά ενός δέντρου. Στο χαρτί τυλίγουμε τα σοκολατάκια, τους ξηρούς καρπούς ή καραμέλες και τα δένουμε ανά τέσσερεις στο κάθε ξυλάκι. Μπορούμε να βάλουμε και διάφορα άλλα μικρά στολίδια, κορδέλες κτλ.
Το αναμμένο δεντράκι τοποθετούμε στο περβάζι το βράδι έτσι ώστε να το βρουν τα παιδιά. Ύστερα κάθε μέρα μπορούν να κόψουν ένα γλυκό από την κατασκευή και με την τελευταία λειχουδιά, έρχεται η παραμονή Χριστουγέννων – 24 Δεκέμβρη όταν στην Τσεχία ο Ιησούς-μωρό μοιράζει τα δώρα.
Με αυτό το ημερολόγιο θα αποφύγετε τα διάφορα ημερολόγια της αγορά τα οποία είναι ακρυβά με σοκολάτα ύποπτης ποιότητας. Θα έχετε και μια ωραία μυρωδάτη διακόσμηση για το σπίτι σας και αν θα γεμίζεται τα πακετάκια με ξηρούς καρπούς ή με αποξεραμένα φρούτα, θα είναι η κατασκευή σας τέλια. 

Με την ημέρα της Άγιας Βαρβάρας συνδέεται ακόμα ένα έθιμο: κόβουμε ένα κλαρί από κάποιο οπωροφόρο δέντρο και το τοποθετούμε σε ένα βάζω με νερό. Κανονικά μέχρι 24 του Δεκέμβρη το κλαράκι που ονομάζεται Μπαρμπόρκα πρέπει να ανθήσει. (To πιο σίγουρο αποτέλεσμα θα έχετε με κλαρί από κερaσιά)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου