Halloween είναι μια ωραία γιορτή. Κάποιοι, μάλιστα, θα πουν πως
είναι ξενόφερτη και δεν τους νοιάζει. Στην Ευρώπη εκμεταλλεύεται εμπορικά, αυτό
είναι σίγουρο και προφανώς ούτε τα παιδιά στο σχολείο δεν μαθαίνουν από πού
προέρχεται και τι σημαίνει όλη αυτή η τρέλα με τα φαντάσματα, πτώματα,
κολοκύθες κτλ. Θα ήταν όμως κρίμα να αφήσουμε αυτή την γιορτή μόνο στα εμπορικά
καταστήματα . Πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία να παίξουμε μαζί με τα παιδιά
μας, να φτιάχνουμε πράγματα, να διασκεδάζουμε και να κάνουμε και μια σοβαρή
συζήτηση.
Πρώτα, η λέξη Halloween προέρχεται από το All Ηallows’ eve, παραμονή της μέρας των Αγίων
Πάντων. Στον δυτικό κόσμο γιορτάζεται 31 του Οκτώβρη, σε μερικές χώρες 2 του
Νοέμβρη, όπως και στην Τσεχία όπου η γιορτή αυτή ονομάζεται «Ψυχούλες».
Σχετίζεται με τις παλιές προχριστιανικές γιορτές οι οποίες συμβολικά κλείνουν
το καλοκαίρι και ξεκινούν το χειμώνα. Το φθινόπωρο τελείωνε και άρχιζε ο
κελτικός χρόνος με τις γιορτές της σοδιάς.
Οι άνθρωποι σήμερα επισκέφτονται
τους τάφους των προγόνων τους, ανάβουν κεριά, στολίζουν τα μνήματα με στέφανα.
Παλιά υπήρχε πολύ φόβος από το χειμώνα. Επιβίωση για την πλειοψηφία του κόσμου
δεν ήταν σίγουρη. Κρύο, δυσκολίες να δημιουργηθούν αρκετά αποθέματα τροφίμων,
αρρώστιες… Στις σλαβικές χώρες ο θάνατος και ο χειμώνας ήταν συνώνημα. Με τις
μάσκες προσπαθούσαν οι άνθρωποι να δείξουν ότι δεν φοβούνται τον θάνατο, θέλανε
να τον κάνουν γελοίο να μην φοβούνται τόσο αλλά ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο να
διώξουν τα κακά πνεύματα. Με τα κεριά και φωτιές αποχερετούσαν τις μακρές
καλοκαιρινές μέρες. Μάλιστα οι πρώτοι Ευρωπαίοι κάτοικοι της βόρειας Αμερικής
περνούσαν πολύ δύσκολους χειμώνες και με μεγάλη επιμέλεια γιόρτασαν την γιορτή
αυτή. Η κολοκύθα ήταν σύμβολο της επιβίωσης αφού πολλές φορές ήταν το μοναδικό
τρόφιμα που κατάφεραν να κρατήσουν για το χειμώνα.
Το Halloween φυσικά άλλαξε το εμπόριο με τον τρόμο. Αλλά από μας
εξαρτάται τι και πως θα εξηγήσουμε στα παιδιά, αν θα μείνουμε στην επιφάνεια ή
αν θα εξηγήσουμε όλα τα γιατί…
Το σκάλισμα της κολοκύθας έγινε
πλέον έθιμο σε πολλές χώρες. Πολλές φορές το κρέας της κολοκύθας πάει σπασμένο
στα σκουπίδια ενώ θα μπορούσε να γίνει γέμιση ενός υπέροχου και παραδοσιακού
αμερικάνικου γλυκού το οποίο μπορεί (και έτσι είναι και σωστό) να γίνει σχεδόν
χωρίς ζάχαρη, και είναι πολύ θρεπτικό, πολύ υγεινό.
Για το Pumpkin pie θα χρειαστείτε:
250 γρ. αλεύρι
ολικής άλεσης
2 κουταλιές σούπας
ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Ξύσμα από ένα
λεμόνι
1 αυγό
125 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
Από τα υλικά αυτά φτιάχνουμε
εύκολα ζύμη, την οποία βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Στρώνουμε χαρτί στο ταψί
και προθερμάνουμε το φούρνο στου 180 βαθμούς.
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε την γέμιση
από:
κρέας από την
κολοκύθα (περίπου μισό κιλό),
2 αυγά,
2 κουταλιές σούπας
ξινή κρέμα γάλακτος,
2 κουταλιές σούπας
μέλι,
1 κουταλιά σούπας
σιρόπι από πλάτανο. Αν δεν έχουμε μπορούμε να βάλουμε λίγο παραπάνω μέλι ή λίγο
πετιμέζι,
λίγη κανέλα.
Θα χρειαστούν
και ξηροί καρποί, σποράκια από κολοκύθα, ηλιόσπορο, σταφίδες, αποξεραμένα
βερίκοκα κομμένα σε μικρά κομματάκια.
Με λίγο νερό ψήνουμε την κολοκύθα
μέχρι να μαλακώσει αρκετά, βγάζουμε το περισσό νερό και με μίξερ χειρός
ανακατεύουμε. Όταν γίνει ομοιόμορφο πουρέ, βάζουμε και τα υπόληπτα υλικά εκτός
από τους ξηρούς καρπούς.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο
και ανοίγουμε φύλλο περίπου ο,5 εκ. στη διάμετρο. Κόβουμε κύκλο και το
μεταφέρουμε στο ταψί. Ομοιόμορφα τακτοποιούμε τις άκρες και στρώνουμε τους
ξηρούς καρπούς, σποράκια, αποξεραμένα φρούτα κτλ. Από πάνω χύνουμε το μίγμα από την κολοκύθα.
Ψήνουμε 40 λεπτά. Αφίνουμε την πίτα να κρυώσει.
Περί ορέξεως
κολοκυθόπιτα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου