Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Halloween, Pumpkin Pie και ολα τα σχετικά



Halloween είναι μια ωραία γιορτή. Κάποιοι, μάλιστα, θα πουν πως είναι ξενόφερτη και δεν τους νοιάζει. Στην Ευρώπη εκμεταλλεύεται εμπορικά, αυτό είναι σίγουρο και προφανώς ούτε τα παιδιά στο σχολείο δεν μαθαίνουν από πού προέρχεται και τι σημαίνει όλη αυτή η τρέλα με τα φαντάσματα, πτώματα, κολοκύθες κτλ. Θα ήταν όμως κρίμα να αφήσουμε αυτή την γιορτή μόνο στα εμπορικά καταστήματα . Πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία να παίξουμε μαζί με τα παιδιά μας, να φτιάχνουμε πράγματα, να διασκεδάζουμε και να κάνουμε και μια σοβαρή συζήτηση.
Πρώτα, η λέξη Halloween προέρχεται από το All Ηallows eve, παραμονή της μέρας των Αγίων Πάντων. Στον δυτικό κόσμο γιορτάζεται 31 του Οκτώβρη, σε μερικές χώρες 2 του Νοέμβρη, όπως και στην Τσεχία όπου η γιορτή αυτή ονομάζεται «Ψυχούλες». Σχετίζεται με τις παλιές προχριστιανικές γιορτές οι οποίες συμβολικά κλείνουν το καλοκαίρι και ξεκινούν το χειμώνα. Το φθινόπωρο τελείωνε και άρχιζε ο κελτικός χρόνος με τις γιορτές της σοδιάς.
Οι άνθρωποι σήμερα επισκέφτονται τους τάφους των προγόνων τους, ανάβουν κεριά, στολίζουν τα μνήματα με στέφανα. Παλιά υπήρχε πολύ φόβος από το χειμώνα. Επιβίωση για την πλειοψηφία του κόσμου δεν ήταν σίγουρη. Κρύο, δυσκολίες να δημιουργηθούν αρκετά αποθέματα τροφίμων, αρρώστιες… Στις σλαβικές χώρες ο θάνατος και ο χειμώνας ήταν συνώνημα. Με τις μάσκες προσπαθούσαν οι άνθρωποι να δείξουν ότι δεν φοβούνται τον θάνατο, θέλανε να τον κάνουν γελοίο να μην φοβούνται τόσο αλλά ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο να διώξουν τα κακά πνεύματα. Με τα κεριά και φωτιές αποχερετούσαν τις μακρές καλοκαιρινές μέρες. Μάλιστα οι πρώτοι Ευρωπαίοι κάτοικοι της βόρειας Αμερικής περνούσαν πολύ δύσκολους χειμώνες και με μεγάλη επιμέλεια γιόρτασαν την γιορτή αυτή. Η κολοκύθα ήταν σύμβολο της επιβίωσης αφού πολλές φορές ήταν το μοναδικό τρόφιμα που κατάφεραν να κρατήσουν για το χειμώνα.
Το Halloween φυσικά άλλαξε το εμπόριο με τον τρόμο. Αλλά από μας εξαρτάται τι και πως θα εξηγήσουμε στα παιδιά, αν θα μείνουμε στην επιφάνεια ή αν θα εξηγήσουμε όλα τα γιατί…
Το σκάλισμα της κολοκύθας έγινε πλέον έθιμο σε πολλές χώρες. Πολλές φορές το κρέας της κολοκύθας πάει σπασμένο στα σκουπίδια ενώ θα μπορούσε να γίνει γέμιση ενός υπέροχου και παραδοσιακού αμερικάνικου γλυκού το οποίο μπορεί (και έτσι είναι και σωστό) να γίνει σχεδόν χωρίς ζάχαρη, και είναι πολύ θρεπτικό, πολύ υγεινό. 

Για το Pumpkin pie θα χρειαστείτε:
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 αυγό
125 γρ. βούτυρο ή βιτάμ 
Από τα υλικά αυτά φτιάχνουμε εύκολα ζύμη, την οποία βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Στρώνουμε χαρτί στο ταψί και προθερμάνουμε το φούρνο στου 180 βαθμούς. 

Ταυτόχρονα φτιάχνουμε την γέμιση από:
κρέας από την κολοκύθα (περίπου μισό κιλό),
2 αυγά,
2 κουταλιές σούπας ξινή κρέμα γάλακτος,
2 κουταλιές σούπας μέλι,
1 κουταλιά σούπας σιρόπι από πλάτανο. Αν δεν έχουμε μπορούμε να βάλουμε λίγο παραπάνω μέλι ή λίγο πετιμέζι,
λίγη κανέλα.
Θα χρειαστούν και  ξηροί καρποί, σποράκια από κολοκύθα, ηλιόσπορο, σταφίδες, αποξεραμένα βερίκοκα κομμένα σε μικρά κομματάκια. 

Με λίγο νερό ψήνουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει αρκετά, βγάζουμε το περισσό νερό και με μίξερ χειρός ανακατεύουμε. Όταν γίνει ομοιόμορφο πουρέ, βάζουμε και τα υπόληπτα υλικά εκτός από τους ξηρούς καρπούς.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε φύλλο περίπου ο,5 εκ. στη διάμετρο. Κόβουμε κύκλο και το μεταφέρουμε στο ταψί. Ομοιόμορφα τακτοποιούμε τις άκρες και στρώνουμε τους ξηρούς καρπούς, σποράκια, αποξεραμένα φρούτα κτλ.  Από πάνω χύνουμε το μίγμα από την κολοκύθα. Ψήνουμε 40 λεπτά. Αφίνουμε την πίτα να κρυώσει.



Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου