Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Έθιμα του Πάσχα



Ο καιρός άρχιζε να ζεσταίνεται, απολαμβάνουμε πρώτες ανοιξιάτικες μέρες κι ετοιμαζόμαστε για μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου " ΤΟ ΠΑΣΧΑ".

Στην Τσεχία  τα έθιμα του Πάσχα είναι διαφορετικά από την Ελλάδα.  Στις μεγάλες πόλεις όμως δε διατηρούνται πια πολλά απ’ αυτά ενώ στην ύπαιθρο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό  ζωντανά. 
Κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έχει ειδικό όνομα και τα παραδοσιακά έθιμα ξεκινούν συνήθως την Τετάρτη. 
ΑΣΧΗΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ή Σταχτο-τετάρτη ( ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ )
-Ημέρα που καθαρίζονται οι καμινάδες.
- Αυτή την ημέρα δεν πρέπει κανείς να έχει κακή διάθεση, να είναι μουτρωμένος. Αλλιώς θα είναι έτσι την κάθε Τετάρτη όλου του χρόνου.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ( ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ )

- Αυτή την ημέρα ξυπνάνε οι άνθρωποι νωρίς για να προλάβουν να πλυθούν με νερό της πρώτης δροσιάς προκειμένου να αποφύγουν τις αρρώστιες.
 - Σε ορισμένα μέρη της χώρας πετούσαν στα πηγάδια ψωμί με μέλι για να υπάρχει αρκετό νερό όλο το χρόνο.
- Σε άλλες περιοχές ψήνουν ένα γλυκό ψωμί που ονομάζεται Ιούδας.
- Την Πέμπτη το βράδυ σιωπούν οι καμπάνες για να ξαναξεκινήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Λένε ότι οι καμπάνες πετάνε στην Ρώμη. 
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
-Οι άνθρωποι το πρωί κάνουν πλένονται στα ποτάμια πάλι για να αποφύγουν αρρώστιες.
- Δεν επιτρέπεται να πλένονται ρούχα αλλά ούτε άλλες εργασίες.
- αυτή την ημέρα δεν πρέπει να δανίζεται τίποτα.
- Επειδή οι καμπάνες «φύγανε για Ρώμη» ο ήχος τους πρέπει να αντικατασταθεί με μικρά ρυθμικά ξύλινα όργανα με τα οποία τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι διμηουργόντας θόρυβο και λέγοντας διάφορα ποιήματα προκειμένου να αναγγέλλουν  την πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή γονυκλισία.
- Ψήνονται γλυκά.
ΆΣΠΡΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ)
- φτιάχνονται σταυροί από καμένα ξύλα. Οι σταυροί αυτοί τοποθετούνται μετά στα χωράφια για καλύτερη σοδιά.
- Γίνεται γενικός καθαρισμός του σπιτιού.
- Ψίνονται γλυκά ψωμιά και ένα κεΊκ σε μορφή αρνακιού.
- Τα αγόρια πλέκουν μαστίγια από κλαριά ιτιάς και τα στολίζουν με κορδέλες.
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
- Μέρα των επισκέψεων. Ένας κερνάει τον άλλο για να έχει πλούσιο όλο το χρόνο.
- Παραδοσιακά βάφονται τα αυγά. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι και ειδικά στη Νότια Μοραβία φτιάχνουν οι γυναίκες αυγά αριστουργήματα. 
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ( ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΙΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ)


Από νωρίς το πρωί πηγαίνουν τα αγόρια να επισκεφτούν όλες τις γυναίκες και κορίτσια που ξέρουν – συγγενείς και φίλες. Τις χτυπάνε με τα μαστίγια για να μείνουν φρέσκες. Τα κορίτσια αντίθετα δίνουν στα αγόρια τα βαμμένα αυγά και κάποιο άλλο κέρασμα (ένα γλυκό ή ποτό ή λεφτά) Μετά το μεσημέρι αντίθετα βγαίνουν τα κορίτσια και βρέχουν τα αγόρια με κρύο νερό. Η παράδοση του μαστίγιου αναφέρεται στις γραπτές πηγές από το 14 αιώνα.

Κείμενο: Ανδρέα Λαϊνόβα-Κακογιαννάκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου