Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Το κρύο σηκώνει και ένα περιποιημένο γλυκό...

Θα θέλαμε να  μοιραστούμε μαζί σας άλλη μια  συνταγή δοκιμασμένη άπειρες φορές, πάντα με επιτυχία στα παιδιά. Πρόκειται για γλυκό αλλά με ελάχιστη ζάχαρη, με μυζήθρα και με αλεύρι ολικής αλέσεως... 
Πρόκειται για παραδοσιακό τσέχικο γλυκό, λεγόμενα "κολάτσε". Η συνταγή είναι πανεύκολη και σχετικά γρήγορη. 

Θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη:
250 μλ γάλα
40 γρ. μαγιά (αν χρησιμοποιήστε ξηρή, τότε ένα φακελάκι για μισό κιλό αλεύρι)
2 κουταλιές ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
500 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
250 γρ. φυτικό λίπος (το βούτυρο κάνει τις πίτες να σκληρύνουν γρήγορα)  
1 αυγό και 1 κρόκος

Για τη γέμιση:
500γρ μυζήθρα
1 - 2 κουταλιές ζάχαρη
1 χούφτα σταφίδες
1 κρόκος
1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ

Πίτες από μια δόση
Σε χλιαρό γάλα διαλύουμε τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και τη μαγιά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Με το μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. 
Ανάβουμε το φούρνο για 165 - 170 βαθμούς, στα ταψιά στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Εν τω μεταξύ θα έχει φουσκώσει η μαγιά στο γάλα. Την ανακατεύουμε με τα χέρια μας  με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι που η ζύμη δεν κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Από τη ζύμη κόβουμε μπάλες, ανοίγουμε φύλο και μ' ένα ποτήρι (περίπου 5 - 7 εκκ. στη διάμετρο) κόβουμε μικρές πίτες. Τις μεταφέρουμε στο ταψί και τοποθετούμε τη γέμιση. 
Ψήνουμε μέχρι να ροδίζει η ζύμη. 
Μπορούμε να σερβίρουμε και ζεστό. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη αχνή.


 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου