Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Ένα γλυκό που δεν μοιάζει γλυκό - ΓΛΥΚΌ ΣΑΛΆΜΙ


Τα γλυκά τα οποία δεν ψήνονται είναι μάλλον τα καλύτερα. Αν σας έμεινε ακόμα χρόνος και επιθυμείτε να βελτιώσετε ακόμη το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, διαβάστε παρακάτω: 

Για το ΓΛΥΚΌ ΣΑΛΆΜΙ θα χρειαστείτε:
* 100γρ. χουρμάδες
* 100γρ. αποξεραμένα σύκα
* 50γρ. ξερά φρούτα (μερικά κεράσια, σταφίδες, βερίκοκα)
* 100γρ. μπισκότα ολικής αλέσεως
* 3 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο
* 100 γρ. ινδική καρύδα + περίπου 50γρ. για τελείωμα
* 100μλ. χυμό πορτοκάλι


Εκτέλεση:
Τα μπισκότα σπάμε και τα περιχύνουμε με χυμό πορτοκαλιού να μουλιάζουν. Ψιλοκόβουμε τις χουρμάδες, τα σύκα και τα ξερά φρούτα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ομοιόμορφη μάζα. Πρέπει να πλάθεται εύκολα. Πάνω σε μια λωρίδα αλουμινόχαρτο (μήκους περίπου 0,5μ) απλώνουμε λίγη καρύδα. Με βρεγμένα χέρια φτιάχνουμε ένα μπουρέκι το οποίο τελειοποιούμε πάνω στο αλουμινόχαρτο με την καρύδα φτάνοντας στους 2,5 - 3 πόντους στο διάμετρο. Το μπαστούνι που τυλίγουμε  στο αλουμινόχαρτο. Από μια δόση θα έχετε δύο μπαστούνια περίπου 40 πόντους στο μήκος. 
Βάλτε στο ψυγείο,  για μερικές ώρες τουλάχιστον. Κόβεται πριν το σερβίρισμα. 
Στην προετοιμασία αυτού τους γλυκού μπορούν να  βοηθήσουν και μικρά παιδιά.
Μπορείτε να δοκιμάσετε και διάφορες παραλλαγές (πχ. αντικαταστήστε την καρύδα με τριμμένα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς, ταιριάζουν και ξερά δαμάσκηνα). Αυτό το ΓΛΥΚΌ ΣΑΛΆΜΙ μπορείτε να φτιάξετε και μετά τα Χριστούγεννα από ψίχουλα από τα γλυκά που σας μείνανε...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου