Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Štrůdl, Strudel, Apple pie, μηλόπιτα...


           Ο καιρός σιγά σιγά χαλάει, περνάμε περισσότερες ώρες σο σπίτι, έρχονται φίλοι. Με μια κούπα τσάι, ζεστό καφέ ή σοκολάτα, ταιριάζει και κάποιο ωραίο γλυκό, αλλά θέλουμε να είναι υγιεινό, να μην φορτώνουμε τον οργανισμό των παιδιών μας ούτε το δικό μας με περιττή ζάχαρη, πρέπει να είναι γρήγορο, εύκολο, πρωτοποριακό και να μην στερεί τίποτα στη γεύση…
             Αδύνατον; Σε καμιά περίπτωση. Σας προτείνουμε ένα γλυκό το οποίο σίγουρα ξέρετε. Στη Βιέννη, την Πράγα ή το Μόναχο δεν υπάρχει καμία καφετέρια που δεν θα το σέρβιρε.
Κάθε χώρα, κάθε περιοχή αλλά και κάθε οικογένεια έχει τη δική της αυθεντική αλλά προπαντός αγαπημένη δοκιμασμένη συνταγή.
Συνταγή που αγαπήσαμε εμείς και μπήκε στα δικά μας „EVERGRENNS“ δεν περιέχει ζάχαρη, φύλλο είναι εύκολο για επεξεργασία, είναι τραγανό και το βασικό του συστατικό είναι το γιαούρτι.

Χρειαχόμαστε:
Για το φύλλο:
250 γρ. αλεύρι,
250 γρ. σιμιγδάλι ψηλό,
250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ,
1 κρόκο
150 γρ. γιαούρτι,
1 φακελάκι backing powder

Για την γέμιση:
8 – 10 μήλα ξεφλουδισμένα και ξυσμένα,
100 γρ. καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια,
100 γρ. σταφίδες σκούρες,
ένα κουταλάκι κανέλα,
λίγη φρυγανιά.

Από όλα τα συστατικά φτιάχνουμε τη ζύμη. Την πλάθουμε σε μια σφαίρα, την τυλίγουμε σε πλαστικό σακουλάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τα μήλα και καρύδια.


Την ζύμη κόβουμε στην μέση και σε αλευρωμένο τραπέζι με ένα κύλινδρο ανοίγουμε φύλλο το οποίο θα έχει πάχος περίπου 0,5 εκ. Προσέχουμε να ξεκολλάει πάντα από τον πάγκο εργασίας προκειμένου να μη δυσκολευτούμε  μεταφέροντας την προετοιμασμένη μηλόπιτα στο ταψί. Στη μέση του φύλλου σκορπίζουμε λίγη φρυγανιά (περίπου 1 – 2  κουταλιές της σούπας) εκεί που θα βάλουμε τα μήλα, μετά στρώνουμε τα ξυσμένα μήλα, πάνω τους τα καρύδια και σταφίδες. Την γέμιση κλείνουμε (πακετάρουμε) μέσα στο φύλλο πολύ σχολαστικά να μην φύγει ο χυμός μήλου κατά του ψησίματος. Για να κυλίσουνε  καλά οι άκρες, μπορούμε να τις βρέξουμε με λίγο κρύο νερό. Προσεκτικά μεταφέρουμε το μπαστούνι στο ταψί στο οποίο στρώσαμε αντικολλητικό χαρτί. Το δεύτερο μπαστούνι κάνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Ψήνουμε περίπου 40 – 50 λεπτά στις 170 – 180 βαθμούς στο προθερμασμένο φούρνο.
Τη μηλόπιτα μπορούμε να φτιάξουμε επίσης σε στρογγυλή χαμηλή φόρμα για πίτσα.

Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, σκέτο ή με μια μπάλα παγωτό, λίγη σαντιγί, μπορούμε να πασπαλίζουμε με ζάχαρη αχνή.
 
Και στο φτιάξιμο της μηλόπιτας συμμετέχουν τα παιδιά. Μπορούν να βοηθήσουν στο στρώσιμο της γέμισης αλλά το πιο αγαπημένο τους παιχνίδι είναι να κόψετε λίγο φύλλο, να τους δώσετε φαρμάκια να κόψουν διάφορα σχήματα τα οποία μετά κολλάνε στο μπαστούνι της μηλόπιτας. Εμάς σο σπίτι πάντα άφηνε η μαμά μας λίγο απ’ όλα τα υλικά να φτιάξουμε μια ΜΙΝΙ μηλόπιτα και για την κούκλα μας…

                                   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου