Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

«Φως στο σκοτάδι»

Στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα το παραδοσιακό θέατρο σκιών με κεντρικό πρόσωπο τον Καραγκιόζη είναι δημοφιλέστατο. Στην Τσεχία επίσης υπάρχει μια μορφή θεάτρου το οποίο βασίζεται στην αντίθεση του φωτός και του σκοταδιού. Λέγεται Μαύρο θέατρο (Black and Light Theatre).


Η σκηνή καθώς επίσης και οτιδήποτε που δεν πρέπει να είναι ορατό στο θεατή είναι καλυμμένο με μαύρο ύφασμα. Αντικείμενα η μέρη του ανθρώπινου σώματος που παίζουν, που πρέπει να φαίνονται, είναι άσπρα ή έγχρωμα και φωτισμένα με κατευθυνόμενο φως. Για αυτό στο θεατή φαίνεται πως τα αντικείμενα ωρύονται και τα ανθρώπινα σώματα κινούνται στο χώρο με τέτοιο τρόπο που κανονικά δεν γίνεται. Οι ζωντανοί ηθοποιοί ανακατεύονται με κούκλες, εμφανίζονται και εξαφανίζονται σαν εκ’  μαγείας. Σήμερα το Μαύρο θέατρο έχει προχωρήσει πολύ. Η κάθε παράσταση αποτελείται από περίπλοκες σκηνές χρησιμοποιώντας πολλά εφέ όπως μοβ φάσμα του φωτός, φωσφοριζέ χρώματα, τεχνολογία λέιζερ κτλ.
Όποιος στάθηκε τυχερός κ’ επισκέφτηκε την Πράγα, προφανώς δεν έχασε την ευκαιρία να απολαύσει κάποια παράσταση του Μαύρου θεάτρου όπου σίγουρα απέκτησε αξέχαστες, μαγικές εμπειρίες. Το Μαύρο θέατρο σήμερα είναι σήμα κατατεθέν της Τσεχίας, όπως η Πράγα, το κρύσταλλο και η πορσελάνη ή η μπύρα. Στη χώρα όμως πρωτοεμφανίστηκε  τη δεκαετία του 50 μετά από επίσκεψη των Τσέχων ηθοποιών από το κουκλοθέατρο “Spejbl & Hurvinek” στο Παρίσι όπου τότε ήταν κέντρο του Μαύρου θεάτρου.
Σήμερα οι κορυφαίες σκηνές βρίσκονται στην Πράγα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου