Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ψάχνετε για κάποια ενδιαφέρουσα, δημιουργική κ’ εύκολη απασχόληση για σας και τα παιδιά σας;


Σας προτείνουμε μια εύκολη χειροτεχνία της οποίας πλεονέκτημα είναι πως μπορούν να συμμετέχουν όλοι άνευ ορίων ηλικίας και φύλλου. Αν θα οργανωθείτε σωστά, θα περάσετε ωραίες στιγμές παρέα με τα παιδιά σας, ίσως με όλη την οικογένεια ή με τους φίλους. 
Αν θέλετε να κάνετε κ΄ εσείς μια απόπειρα, το μόνο που χρειάζεστε είναι αρκετό λεπτό σύρμα (θα το βρείτε σε όλα τα χαρτοπωλεία στις γωνίες χειροτεχνίας), μικρή πένσα ή λίγο πιο γερό ψαλίδι. Θα μαζέψετε χάντρες (ξύλινες, γυάλινες, πλαστικές), μακαρόνια κοφτά, καλαμάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια, κοχύλια, πέτρες, κουμπιά, ξυλάκια, κορδέλες, κομμάτια από υφάσματα, φτερά. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε δικές σας χάντρες από πυλό ή άλλα υλικά που θα βρείτε στο χαρτοπωλείο. Μετά θα περνάτε τις χάντρες στο σύρμα, θα το γυρίζετε και θα το πλέκετε όπως θα προστάζει η φαντασία σας. Έτσι μπορείτε να φτιάχνετε κολιέ, βραχιόλια, καρφίτσες, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, μπρελόκ για κλειδιά… Κάθε ένας μπορεί να δουλεύει μόνος του ή μπορείτε να κάνετε και πιο περίπλοκες κατασκευές από κοινού.
Δέστε τι μπορούν να κάνουν δυο παιδιά 4 και 7 χρονών…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου