Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

JOSEF LADA


Μιλώντας για τα παραδοσιακά παιχνίδια της Τσέχικης υπαίθρου δεν μπορούμε να  παραβλέψουμε έναν αυτοδίδακτο ζωγράφο ο οποίος συνοδεύει τα τσέχικα παιδιά ήδη  ένα αιώνα χωρίς να έχει «γεράσει». Μερικές φορές αποκαλείται Brueghel των Τσέχων. Ούτε στους Έλληνες δεν είναι άγνωστος. Οι πρώτες εκδώσεις του Καλού στρατιώτη Σβεϊκ στα ελληνικά βγήκανε με την εικονογράφηση του. Όποιος πήγε στην Τσεχία ξέρει πως δεν μπορεί να αποφύγει την μπύρα, την Πράγα και τις χαρακτηριστικές ζωγραφιές του Ιόσεφ Λάντα (Josef Lada) .
Ο ζωγράφος γεννήθηκε το 1887. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης σε ένα μικρό χωριό και το 1901 έστειλε τον γιο του στην Πράγα να μάθει ελαιοχρωματιστής. Ο Λάντα έφηβος ακόμα άρχισε να εικονογραφεί προπαντός παιδικά βιβλία. Μετά τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο γνώρισε τον Γιαροσλαφ Χάσεκ και του υποσχέθηκε την εικονογράφηση του βιβλίου του: Καλός στρατιώτης Σβεϊκ και πράγματι δημιούργησε πάνω από 1300 ζωγραφιές για αυτό το θρυλικό μυθιστόρημα.
Στην Τσεχία δεν υπάρχει παιδί που δεν θα ήξερε τα παραμύθια του: «Περιπέτειες του γάτου Μίκες» ή «Αλεπού Κοκκινομάλλα». Ο Λάντα ήταν επίσης ζωγράφος της υπαίθρου και των τσέχικων παραδόσεων. Πολύ συχνά ζωγράφισε παιδιά και τα παιχνίδια τους.





Μετά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δημιούργησε σκηνικά και κοστούμια για πολλά παραμύθια-ταινίες. 
(Βετεράνος Μάρτιν Καμπάτ από το παραμύθι «Παιχνίδια με το διαβόλου» του συγγραφέα Γιαν Ντρντα, 1956)

Το 1947 βραβεύτηκε με τον τίτλο «Εθνικός καλλιτέχνης».
Ο Λάντα παρόλο που γεννήθηκε το 19ο αιώνα και πέθανε το 1957, είναι μέχρι και σήμερα από τους πιο αγαπητούς λαϊκούς καλλιτέχνες. Όλα τα παιδιά μαθαίνουν τα πρώτα τους ποιηματάκια και τραγουδάκια από βιβλία με ζωγραφιές του Λάντα.





1 σχόλιο:

  1. Καλη σας μερα και Καλη Χρονιά!
    Βρηκα ρο ωραιο σας μπλογκ ψαχνοντας πληροφοριες για ενα βιβλιο με παραμυθια του Γιοζεφ Λαντα που διαβαζε ενακοριτσακι στη Λιθουανια τα Χριστουγεννα.
    Ηταν χιουμοριστικες βερσιον των στερεοτυπων των οαραμυθιων με το γενναιο παλικαρι και την αθωα Πριγκηπισσα κλπ.Πρωταγωνιστης συνηθως ηταν ο Χονζα.Ξερετε πως λεγεται και αν εχει εκδοθει στα Ελληνικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή