Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Τα σκυλάκια ο Ψιλούλης και ο Μακρούλης...

...είχαν την τύχη να τους σχεδιάσει ένας από τους πιο πρικισμένους και ταλαντούχους ζωγράφους των παιδικών παραμυθιών ο Ζντένιεκ Σμέτανα (Zdeněk Smetana).
Οι σειρά για τα δύο σκυλάκια και και ένα κοράκι που δεν τους χαρίζει στιγμή ηρεμίας γυρίστηκε το 1971. Ύστερα ο Σμέτανα έδωσε ζωή και δύο νάνους "Κρζεμίλεκ και Βοχομούρκα" (Křemílek a Vochomůrka), για ένα νάνο, προστάτη μιας λιμνούλας " Ο Ράκοσνίτσεκ" (Rákosníček), για ένα κορίτσι που δεν ήθελε να γίνει κακή μάγισσα - "Μικρή μάγισσα" (Malá čarodejnice), για ένα αρκουδάκι, το αφεντικό τους και ένα φάντασμα που δημιούργησε ο φόβος τους "Κούμπουλα και Κούμπα Κουμπίκουλα" (Kubula a Kuba Kubikula) και για ένα ζαβολιάρικο αγόρι "Οι χαρές του Χαρούλη" (Radovanovy radovánky). Σμέτανα είχε εικονογραφήσει και πολλά παιδικά βιβλία.
Για την προσφορά του είχε βραβευτεί αμέτρητες φορές. Από τα πιο σημαντικά του βραβεία είναι: "Ο Λέων του Αγ. Μάρκου", " Η Χρυσή Αρκούδα" και το Βραβείο της Ακαδημίας του Λονδίνου για καλύτερη ταινία της χρονιάς.
Ράκοσνίτσεκ
                                                                             Μικρή μάγισσα

Ψιλούλης και Μακρούλης

Χαρούλης 

Κρζεμίλεκ και  Βοχομούρκα
Κούμπουλα και Κούμπα ΚουμπίκουλαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου