Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Ο σκηνοθέτης Ζντένεκ Τρόσκα


Ο Zντένεκ Τρόσκα είναι σύγχρονος σκηνοθέτης, γνωστός και αγαπητός για τις ταινίες-παραμύθια και για τις κωμωδίες του. Στα πιο αγαπημένα του παιδικά έργα ανήκουν οι ταινίες: Πριγκίπισσα του νερόμυλου 1 και 2, Διαβολική τύχη 1 και 2, Πριγκίπισσα Γιασνένκα και ο ιπτάμενος τσαγκάρης, Η νύφη για τον Διάβολο, ή η νεολαιίστικη ταινία: Παπούτσι ονόματι Μελίχαρ.
Τα παραμύθια του Τρόσκα είναι δίκαια, τρυφερά, έχουν χιούμορ και πάντα δείχνουν τις ομορφότερες γωνιές της Τσεχίας. Οι κακοί είναι πάντα γελοίοι και πάντοτε χάνουν. Οι ήρωες των παραμυθιών του Τρόσκα είναι απλοί, σεμνοί, εργατικοί και χαρούμενοι, μοιράζονται και προσφέρουν βοήθεια, κάνουν όνειρα και αγωνίζονται. Οι αποφάσεις τους είναι τίμιες και μας θυμίζουν πως θα έπρεπε να είμαστε κ’ εμείς οι ίδιοι.   

Απολαύστε τον "Ιπτάμενο τσαγκάρη και την Γιασνένκα"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου