Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ψωμάκια της Πράγας


Χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:
400 - 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
20 γρ. μαγιά φρέσκια (ή ένα πακετάκι ξηρή)
2 αυγά
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
¼ λίτρου γάλα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Όλα σε θερμοκρασία δωματίου.

Για επεξεργασία:
Αλάτι (σε μεγάλους κόκκους είναι προτιμότερο)
Σουσάμι
Κύμινο ολόκληρο
Παπαρούνα
Αλεύρι
Αυγό

Σε χλιαρό γάλα διαλύουμε τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι, προσθέτουμε τη μαγιά σε κομματάκια (ή ξηρή). Αφήνουμε περίπου 15 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να ανέβει το μίγμα.
Στο λιωμένο βούτυρο προσθέτουμε αυγά και το γάλα με τη μαγιά, στο τέλος σιμιγδάλι, αλάτι και αλεύρι. Το αλεύρι δεν ρίχνουμε όλο μαζί αλλά σταδιακά ελέγχοντας να μη γίνει η ζύμη πολύ σκληρή. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα τοιχώματα του μπολ ούτε στα χέρια μας.
Από τη ζύμη δημιουργούμε μια σφαίρα, την καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά έως μια ώρα.
Το φούρνο θερμάνουμε σε 200 βαθμούς, στα ταψιά στρώνουμε χαρτί.
Από τη ζύμη κόβουμε μικρές μπάλες (περίπου 4εκ στη διάμετρο) και στο τραπέζι κάνουμε ένα «φίδι» περίπου 1 πόντο χοντρό. Καλή ζύμη δεν κολλάει στο τραπέζι και στρώνεται εύκολα. Το «φίδι» χωρίζουμε σε τρείς λωρίδες από τις οποίες μπλέκουμε μια κοτσίδα. Στερεώνουμε καλά τις άκρες και μεταφέρουμε τα ψωμάκια-τσουρεκάκια στο ταψί. Τα αφήνουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά να ανέβουν ακόμη.
Μετά χτυπάμε  ένα αυγό και το στρώνουμε με ένα πινέλο ένα λεπτό στρώμα στα ψωμάκια. Από πάνω ρίχνουμε αλάτι και τους σπόρους. Ψήνουμε μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν χρυσαφή χρώμα.
Να τα φάτε ακόμα χλιαρά είναι πραγματική λιχουδιά. Αυθεντική παραδοσιακή συνταγή λέει πως πρέπει να κοπούν οριζόντια κατά μήκος, να μπει λίγο βούτυρο και σαλάμι αέρος να είναι το κολατσιό σας πράγματι «της Πράγας».

Στα παιδιά συνήθως αρέσει να παίζουν με τη ζύμη. Μπορούν εύκολα να βοηθήσουν πλάθοντας τα τσουρέκια. Αν δεν καταφέρνουν να κάνουν τις πλεξούδες, μπορούν να κάνουν άλλες μορφές: κύκλους, μικρές φραντζόλες, ημίκυκλους, μπαστουνάκια, οχτάρια…και επίσης να τα στολίζουν όπως θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου