Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Ελληνική Κοινότητα της Πράγας και τα παιδιά της.


Το 1948 έφτασαν στην τότε Τσεχοσλοβακία τα πρώτα Ελληνόπουλα, παιδιά των προοδευτικών κυνηγημένων Ελλήνων. Το σοσιαλιστικό κράτος και η κοινωνία αγκάλιασε στοργικά όλα αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους οι οποίες έφτασαν αργότερα μετά την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού και βρήκαν στην Τσεχοσλοβακία ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι. Η πλειοψηφία τους εγκαταστάθηκε στη χώρα. Επρόκειτο για δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων. Πολλές ελληνικές ή μικτές οικογένειες στην Τσεχία διατηρούν ακόμα και σήμερα τις ελληνικές παραδώσεις, τον πολιτισμό και φυσικά τη γλώσσα. Στην Πράγα και στο Μπρνό λειτουργούν ελληνικά απογευματινά σχολεία για τα Ελληνόπουλα της τρίτης και της τέταρτης γενιάς. 
Παραδοσιακά αλλά και συνειδητά τα παιδιά της κοινότητας είναι στο επίκεντρο των περισσότερων δραστηριοτήτων της. Η πρόεδρός της κοινότητας η κα. Τασούλα Ζησάκη-Healey πρόσφερε στο ιστολόγιο μας ένα μικρό άλμπουμ με πρόσφατες φωτογραφίες από εκδηλώσεις για παιδιά της κοινότητας.  

Επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο στο χωριό Ντυμόκουρι (Dymokury) στα πλαίσια της εκδήλωσης: "Γνωρίζουμε την Ελλάδα"
Καρναβάλι...μια από τις πιο αγαπημένες διασκεδάσεις όλων των παιδιών...

Γιορτή του αγ. Νικολάου στα χιόνια...


Υπάρχει κανένα παιδί που μπορεί να αντισταθεί σε πρόκληση ενός βράχου;

Mε τις ευχές μας για ευτυχισμένο νέο έτος, γεμάτο χαρά και προοπτικές αφιερώνουμε σε όλα τα "τερατάκια της τσέπης" της Ελληνικής κοινότητας της Πράγας ένα σχετικό τραγούδι

...και ένα μουσικό μήνυμα του μουσικοσυνθέτη Επαναστάτη Προύσαλη που ο ίδιος είναι παιδί της πολιτικής προσφυγιάς στην Τσεχοσλοβακία:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου