Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

"Τα Χριστούγεννα στο Λίβανο" της Ελένης Καράμπαλη



 

Ο Λίβανος είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή, που τα Χριστούγεννα είναι επίσημη αργία. Μάρκετινγκ και εμπορευματοποίηση είχε κάνει τα Χριστούγεννα την πιο κοσμική γιορτή στο Λίβανο. Για τους Χριστιανούς του Λιβάνου, τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για την ανανέωση της φιλίας και συχνά γιορτάζεται ακόμα και από τους Μουσουλμάνους του Λιβάνου. Μουσουλμανικές οικογένειες αγκαλιάζουν κ’ εκείνες τα Χριστούγεννα διακοσμώντας τα σπίτια τους με χριστουγεννιάτικα δέντρα όπως και όλους τους μεγάλους δρόμους μέχρι και τα σοκάκια. Το γεύμα των Χριστουγέννων θεωρείται από του Χριστιανούς του Λιβάνου σαν το πιο σημαντικό γεύμα της σεζόν. Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι του Για τους  γεροντότερου άνδρα, είτε είναι ο παππούς ή ο μεγαλύτερος γιος, και απολαμβάνει ένα γεύμα με φρούτα, κρέας και λαχανικά. Στο Λίβανο ζουν πολλές παραδόσεις και έθιμα σχετικά με τα Χριστούγεννα. Μερικά απ’ αυτά μοιάζουν με τα έθιμα του δυτικού κόσμου, αν και μερικά είναι ξεχωριστά και μοναδικά στη χώρα αυτή. Το μενού της γιορτής των Χριστουγέννων αποτελείται από κοτόπουλο, ρύζι και «Kubbeh»  - ένα έδεσμα που φτιάχνεται από πλιγούρι, το οποίο αναμιγνύεται με κρεμμύδι,  κρέας, αλάτι και πιπέρι, και «Mughly» - πουτίγκα με φιστίκια, αμύγδαλα και καρύδια!

Τα Χριστούγεννα, είναι μια γιορτή, που μας δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούμε πάλι παιδιά μ’ ένα ξέγνοιαστο και αθώο τρόπο, να ξεφύγουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και να ξαναθυμηθούμε το πνεύμα αγάπης αυτών των ημερών. Έτσι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργούμε συνθήκες, να αφιερώσουμε χρόνο, ώστε να μείνουν τα παιδιά αλλά και εμείς με ωραίες αναμνήσεις. Αναμνήσεις που θα αποτυπωθούν όχι απλά σε φωτογραφίες αλλά βασικά στις ψυχούλες των παιδιών, που θα είναι ολότελα δικές τους, που θα λαχταρούν αργότερα να ζήσουν και να τις παραδώσουν και στα δικά τους παιδιά.
Ίσως τα Χριστούγεννα είναι η καταλληλότερη εποχή, για να αναπληρώσουμε το χρόνο που θα έπρεπε να δώσουμε στα παιδιά αλλά τον χάσαμε λόγω υποχρεώσεων. Να τους αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο, να παίξουμε μαζί τους, να επικοινωνήσουμε πιο ουσιαστικά, να τα ακούσουμε, να τους μιλήσουμε. Να τους περάσουμε το μήνυμα, ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων, είναι το πνεύμα της αγάπης, της αλληλεγγύης, της προσφοράς και όχι της κατανάλωσης και της απαίτησης για φανταχτερά και πανάκριβα δώρα.
Χριστούγεννα λοιπόν, και Πρωτοχρονιά, με όμορφες οικογενειακές στιγμές, με όμορφες αναμνήσεις, που μας στηρίζουν σε δύσκολες στιγμές και χρωματίζουν άλλες χαρούμενες.
Μέσα σ’ ένα κλίμα που η κατανάλωση χρησιμοποιεί τα έθιμα για να δημιουργεί ανάγκες μη ουσιαστικές, ας μην αφήσουμε τα αντικείμενα να αντικαταστήσουν τα συναισθήματα!
Εμείς προσπαθήσαμε να ζήσουμε αυτό το θαύμα στο σπίτι μας το οποίο μύρισε γιορτή και πραγματικά περάσαμε όμορφες αξέχαστες στιγμές που θα τις θυμόμαστε. Τελικά αυτό που μετράει είναι οι στιγμές και οι όμορφες αναμνήσεις!

  
 
 

  
Η Ελένη Καράμπαλη είναι Ελληνίδα ψυχολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημείου του Καρόλου η οποία ζει στο Λίβανο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου