Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

H πιο όμορφη περίοδος του χρόνου μόλις ξεκίνησε!


Παρόλο που οι περισσότεροι Τσέχοι δηλώνουν άθεοι, τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα η πιο αγαπημένη, η πιο δημοφιλής γιορτή. Δεν πρόκειται για μια  γιορτή, αλλά για μια ολόκληρη περίοδο η οποία ξεκινάει  τέσσερις  Κυριακές πριν τις μέρες των Χριστουγέννων. Αυτές τέσσερις εβδομάδες ονομάζονται Advent. Τότε ανοίγουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές στις πλατείες και ξεκινάνε οι προετοιμασίες για τις κεντρικές γιορτές. Πρώτα απ' όλα πρέπει να προμηθευτείτε  το στέφανο του advent, το οποίο παραδοσιακά είναι φτιαγμένο από κλαριά από έλατο. Η κεντρική διακόσμηση εκπροσωπούν τέσσερα μεγάλα κεριά. Την πρώτη Κυριακή ανάβεται το πρώτο κερί, τη δεύτερη και το δεύτερο και το καθ' εξής μέχρι τα Χριστούγεννα. 

Φυσικά όλη η περίοδος έχει στο επίκεντρο τα παιδιά. Η πρώτη γιορτή τους περιμένει την παραμονή της Άγιας Βαρβάρας, 3 του Δεκέμβρη. Τότε πρέπει να μπουν στο σπίτι κλαδιά από κάποιο καρποφόρο δέντρο, τα οποία μέχρι τα Χριστούγεννα στη ζέστη του σπιτιού ανθίζουν. Ανθισμένα διακοσμούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα μικρά παιδιά πιστεύουν πως η Άγια Βαρβάρα είναι ένα ντροπαλό κοριτσάκι το οποίο απαρατήρητο  αφήνει πίσω από το παράθυρο μια κατασκευή από μήλο και σοκολατάκια κ' ένα σακουλάκι με γλυκά τα οποία θυμίζουν στα παιδιά ότι τα Χριστούγεννα έρχονται σε 20 μέρες ακριβώς. 



Αν θέλετε να φτιάξετε κ' εσείς μια "Μπαρμπόρκα" στα παιδιά σας, θα χριαστήτε: ένα φλιτζάνι με χριστουγεννιάτικα μοτίβα (ή απλό), ένα μεγάλο κόκκινο μήλο, πέντε καλαμάκια για σουβλάκια, 20 κομμάτια (περίπου 20 Χ 20 εκκ) σελοφάν, σκοινάκι, 20 καραμέλες (εμείς χρησιμοποιούμε τα smarties ή ξυρούς καρπούς επικαλυμμένους με σοκολάτα), ένα κερί (προτιμότερο από μελισσοκέρι), γαρύφαλλο για διακόσμηση του μήλου, ένα μικρό παιχνιδάκι, το οποίο βάζουμε στο φλιτζάνι και πάνω του τοποθετούμε το μήλο, το οποίο μπορούμε να διακοσμήσουμε με γαρύφαλλο για μυρωδιά. Στο κέντρο του μήλου κόβουμε μια τρύπα στην οποία στερεώνουμε το κερί. Συμμετρικά τοποθετούμε τα ξυλάκια για σουβλάκια τρυπώντας το μήλο στα οποία σαν σ' ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο κρεμάμε τις καραμέλες περιτυλιγμένες στο σελοφάν. Τα παιδιά τρώνε κάθε μέρα μια καραμέλα. Τελευταία καραμέλα σημαίνει πως τα Χριστούγεννα έφτασαν... Με την τελευταία καραμέλα μπορούν να πάρουν και το παιχνιδάκι. Μπορείτε να βάλετε την "Μπαρμπόρκα" στο περβάζι όταν τα παιδιά πάνε για ύπνο. Εμείς συνήθως οργανώνουμε ένα ολόκληρο απόγευμα για τα παιδιά: όλο το απόγευμα παίζουμε, φτιάχνουμε γλυκά ή χριστουγεννιάτικα στολίδια, ψήνουμε λουκάνικα. Στο τέλος κρύβουμε κάπου τα στολισμένα μήλα με αναμένα τα κεριά και τα παιδιά πρέπει να τα ψάχνουν.
Αμέσως σε δυο μέρες, παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου, περιμένει τα παιδιά άλλη μια δοκιμασία. Έρχεται ο Άγιος Νικόλαος με συνοδεία τον ίδιο το διάβολο και τον άγγελο για να μάθει αν τα παιδιά ήταν καλά και αν αξίζουν κανένα δώρο. Συνήθως από πριν οι γονείςέχουν  κανονίσει με τους φίλους τους ποιος θα παίξει τον άγιο και θα έρθει να τρομάξει τα παιδιά. Μερικές φορές διάφοροι σύλλογοι οργανώνουν γιορτές αυτή τη μέρα και φροντίζουν και για τον Άγιο Νικόλαο και την κομπανία του. Ο Άγιος Νικόλαος ρωτάει τα παιδιά αν ήταν καλά, ο διαβόλος τα τρομάζει και τα απειλεί πως ξέρει ότι δεν ήταν καθόλου φρόνιμα, ο άγγελος αντίθετα τα ηρεμεί. Στο τέλος το κάθε παιδάκι πρέπει να πει ένα ποίημα ή κάποιο τραγούδι για να πάρει το δικό του σακούλι με δώρα. Συνήθως χαρίζονται γλυκά, φρούτα, καρύδια, μικρά παιχνίδια,   χειμερινό αξεσουάρ όπως γάντια, κασκόλ και καπέλα. Λένε πως και τα άτακτα παιδιά παίρνουν δώρα αυτή τη μέρα - κάρβουνο ή παλιές πατάτες. Συνήθως όλα τα παιδιά βρίσκουν στα σακουλάκια τους τουλάχιστον μια μικρή πατάτα...  
Κάλαντα από παραμύθι "Βασίλισσα του Χειμώνα"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου