Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Τα Ελληνόπουλα της Πράγας προετοιμάζονται για Χριστούγεννα

Η Ελληνική κοινότητα της Πράγας έχασε τη δασκάλα της λόγω περικοπών στις δαπάνες για την παιδεία που δεν επηρέαζαν αρνητικά μόνο την παιδεία στην Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια. Επί χρόνια  το υπουργείο παιδείας έστελνε μια δασκάλα στην Πράγα όπου ζουν εκατοντάδες Έλληνες. 
Τα μαθήματα ελληνικών για τα παιδιά ανέλαβε εθελοντικά μια  φοιτήτρια του Πολυτεχνείου της Πράγας  η Χριστίνα Πατούλια.
Στο μπλογκ μας έστειλε φωτογραφικό υλικό από τις προετοιμασίες των παιδειών της Ελληνικής Κοινότητας στην Πράγα για τα Χριστούγεννα εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συλλογή μας της χειροτεχνίας.  Με τα παιδιά έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες μπάλες από φενιζόλ και σχεδίασαν κάρτες.  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου