Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ "ΧΡΥΣΗ ΠΥΛΗ"


Δοκιμάστε ένα παραδοσιακό τσέχικο παιχνίδι. Μπορούν να το παίξουν το λιγότερο 4 άτομα. Δύο παιδιά στέκονται ένα απέναντι στο άλλο και με τα ενωμένα τους χεράκια δημιουργούν μια πύλη. Οι υπόλοιποι κάνουν αλυσίδα και περνάνε κάτω από την πύλη ενώ όλοι μαζί τραγουδούν ρυθμικά:

Xρυσή πύλη ανοιγμένη
Η κλειδαριά της χαλασμένη
Το κλειδί της το ‘ χουν πάρει
Πως κλειδώνει, ποιος το ξέρει;
Εμείς θα την κλείσουμε
Εσένα θα πιάσουμε!

Τραγουδώντας την τελευταία συλλαβή του τραγουδιού κατεβάζουν τα παιδιά που κάνουν την πύλη τα χέρια του και όποιον πιάνουν, όποιος μένει στην αγκαλιά τους αλλάζει ένα από τα παιδιά που μέχρι τώρα κάνανε την πύλη και ξεκινάει δεύτερος γύρος.

Δέστε πως παίζεται το παιχνίδι: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου