Είμαστε μια παρέα φίλων από την Τσεχία που ζούμε σε μια μικρή πόλη στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας παρέα για τον ελεύθερο χρόνο. Οι συναντήσεις μας άρχισαν με τον καιρό να γίνονται πιο οργανωμένες συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά μας μέσω των κοινών παιχνιδιών γίνονται πιο συνεργάσιμα μεταξύ τους αλλά και με μας. Λατρεύουν να παίζουμε όλοι μαζί, τους ενθουσιάζει όταν εμείς λαμβάνουμε μέρος σε παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν μόνα τους και πως αποκτούν εμπιστοσύνη προς εμάς με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Χαίρονται όταν κάτι δημιουργούν ή καταφέρνουν κάτι καινούργιο. Καλυτέρευσε η συμπεριφορά τους καθώς επίσης και το λεξιλόγιο και οι γνώσεις τους. Καταλάβαμε πως το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί έναντι στην ξενοφοβία και μισανθρωπία. Επίσης συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσια είναι η καλλιτεχνική δημιουργία προσδιορισμένη για τα παιδιά στην Τσεχία και στη Σλοβακία, με ρίζες βαθιά στο 19ο αιώνα με την κορυφαία φάση των δεκαετιών 1970 – 1980 και πως είναι κρίμα να καταναλώνεται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Και εμείς αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τα ίδια μας τα παιδιά, γίναμε πιο δημιουργικές και πιο χαρούμενες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε το υλικό που εντελώς αυθόρμητα συλλέξαμε.

Διαβάστε, κάντε μας κριτική, σχολιάστε και προσθέστε δικές σας ιδέες!


Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Ταξίδι στην χώρα των παραμυθιών


Πριν από μερικούς μήνες ξεκινήσαμε να παίζουμε κουκλοθέατρο με τα παιδιά. Χρειαζόμασταν κείμενα κ’ έτσι αυθόρμητα αρχίσαμε να γράφουμε παραμύθια, να τα διαβάζουμε στα παιδιά μας και να τα διαμορφώνουμε έτσι ώστε να είναι πιο κατανοητά στα σημερινά παιδιά αλλά και να συμπίπτουν με τα δικά μας πιστεύω. 
- Ξέρετε, ήδη έχουμε εφτά παραμύθια, σχεδόν για βιβλίο, είπε με έκπληξη μια από μας ξεφυλλίζοντας το ντοσιέ με τα παραμύθια. Στην αρχή κάναμε πλάκα αλλά τελικά αρχίσαμε να σκεφτόμαστε
σοβαρά την πιθανότητα να βγάλουμε ένα βιβλίο με τσέχικα παραμύθια.
Η σκέψη έγινε απόφαση, η απόφαση προσπάθεια, πολλή δουλειά κ΄ επιμονή. Μέχρι σήμερα έχουμε γράψει 13 παραμύθια, επιλέξαμε 13 δημοτικά αλλά κ’ έντεχνα τραγούδια τα οποία επενδύουμε με ελληνικούς στοίχους, συλλέξαμε παιχνίδια, αλλά και συνταγές. Πάνω από 200 σελίδες χειρόγραφο.
Η συγγραφή του βιβλίου με τον τίτλο εργασίας:«Ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών» είναι σήμερα σε τελική φάση.
              Η Ελίσκα , η πριγκίπισσα από το νερόμυλο (έρχεται σύντομα...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου